Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

Sövény-növények

2016. október 21. 12:17 - Czeróczki Zsuzsa

Mogyoró, Olajfűz, Borbolya, Mahónia, Szil

A kertek, nyaralók praktikus kerítése a védősövény. De a gyümölcsösöket, szőlőket is kiválóan megvédi a betolakodóktól. Útját állja a pornak, a hangnak és a kíváncsi tekinteteknek. Lehetnek örökzöldek, illatosak, vagy színeslombúak, ehetőek...Nézzük milyen növényekből tudsz egyszerű, de praktikus sövényt varázsolni

Mogyoró - Corylus avellana

Fény és vízigényes, öntözött keretek között kétszeres termést hozhat. Jó vízgazdálkodású, közepesen kötött, tápanyagban dús talajokon érzi jól magát.

Magyarországon is őshonos. 3-5 méter magasra növő, terebélyes, lombhullató cserje. Kedvező körülmények között soktörzsű bokorfává cseperedhet;magassága elérheti a 4–8 m-t.
Könnyen sarjad: az újulatból hosszú, egyenes „ostorbotok” nőnek
Sövényként napos vagy félárnyékos helyre bármilyen talajba ültethető. Ha azt akarjuk, hogy jó termést hozzon, a talajt gondosan meg kell választani. Túl nedves és a túl száraz talajokon egyaránt sínylődik.
A könnyen felmelegedő, jó vízgazdálkodású és megfelelően levegőzött, középkötött, enyhén nyirkos talajokat kedveli. A rossz vízellátású, nehezen melegedő, hideg talajok a termesztésére azért nem alkalmasak, mert nagyon korán csak akkor virágzik, ha a gyökerek tevékenysége korán megindulhat.

A webshopban itt találod: Mogyoró

mogyoró bokor (wikipédia)

mogyoró termés (wikipédia)

mogyoró sövény

 

Ezüstfa / Olajfűz - Eleagnus angustifolia

Ágai tövisesek, a hajtásik a levelek és a termések ezüstszínűek. Olajfának is nevezik, tévesen. Nagy tűrőképességű faj, amely rossz talajokon, szikeseken, és városi körülmények között is jól fejlődik. Kezdetben gyors növekedésű, nagy cserje. Idővel 5-10 méter közötti ferde törzsű fává fejlődhet. Apró, bódító illatú sárga virágai május-júniusban nyílnak

Metszéssel áthtatolhatatlan sövényfalat alkot. Metszés nélkül is alkalmas védősáv kialakítására, de így kisebb fa méretűre fejlődik Méterenként 4-5 db-ot javaslunk

A webshopban itt találod: Olajfűz

az olajfűz virágai, tövisei és levelei

Olajfűz sövény

elaeagnus_2_1

Júlia borbolya - Berberis juliannae


1–2 m magas bokor. Sűrű ágain a hegyes, erős, igen szúrós tövisek hármasával állnak. Bőrszerű, keskeny lándzsás, felül fényeszöld, alul világoszöld levelei ritkásan, tövisesen fogazottak. Levelei ősszel vörös és narancs színekben pompáznak

Örökzöld, néha félörökzöld. Aranysárga, kívül vöröses árnyalatú, illatos virágai május–júniusban nyílnak. Termése hamvas kékeslila. Madárbarát kertbe ajánlott

Igénytelen; a szennyezett városi levegőt, rosszabb talajokat, ritkás öntözést is jól tűri. A Kárpát-medencében megbízhatóan télálló.

Kerti dísznövény de metszés nélkül (is) áthatolhatatlan sövénnyé nevelhető. Gyakran telepítik az autópályákat kettéosztó sávokba. Méterenként 5-7  db-ot javaslunk (magcsemetéből)

A webshopban itt találod: Júlia borbolya

a júlia borbolya téli lombszíne termésekkel

júlia borbolya sövény

Szil- Ulmus

Gyorsan nő: évente 0.5-1 métert. Ágrendszere sűrű, és minél többet metszük annál sűrűbb. Így gyorsan eltakarja a szomszéd tűzfalat, vagy megállítja a nyargaló szelet. Igénytelen, az Alföld tápanyagszegény talajain is jól megél, igaz itt fejlődése lassabb. De ha pótoljuk az igényeit (évente 1x tartós műtrágya) itt is ugyanolyan gyorsan fejlődik. Vízigénye viszonylag alacsony, de az ültetés évében rendszeres öntözést kíván.

Méterenként 5 db-ot javaslunk, dupla sorban ültetve tömöttebb sövényt ad, így méterenként 9 db a javaslat

A webshopban itt találod: Szil

A szilről többet itt olvashatsz: A sokoldalú pusztaszil     a képen: szil sövény

Mahónia- Mahonia aquifolium

Parkokban, kertekben, temetőkben gyakori növény, mely olykor ki is vadul. Örökzöld feltűnő cserje. Tavasszal sárga illatos virágaival díszít, ősszel a virágok helyét sötétkék bogyók veszik át. A bogyók leve bíborvörös, nem mérgező. Madárbarát kertbe ajánlott

Lombja ősszel vörösre színeződik. Lombját a virágkötők vágózöldként is használják

Talaj iránt igénytelen nem fagyérzékeny. Napos vagy félárnyékos helyet kedvel. Metszéssel örökzöld sövénynek alkalmas Méterenként 5-7 db-ot javaslunk (magcsemetéből)

a webshopban itt találod: Mahónia

mahónia sövény virágzásban

a mahónia termése

 Egyéb csemetéket is találsz a webshopunkban: http://kerteszet.unas.hu/

A vadgyümölcsökről bővebben: A vadgyümölcsök dicsérete

További ötletkért tarts velünk a facebookon: Czeróczki Díszfaiskola

Képek forrása: pinterest, rájuk kattintva elérhető

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr6311826435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása