Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

5 dolog, amit most érdemes megcsinálnod a kertedben

2020. április 10. 07:49 - Czeróczki Zsuzsa

Vendégcikk Megyeri Szabolcstól

A tavasz a kertrendezés, a kertészkedés, a növénygondozás időszaka, hiszen ki ne szeretne valamilyen békés, szabad levegőn végezhető, pihentető hobbit, aminek ráadásul még kézzelfogható, netán ehető haszna is van.  A növények körüli sürgés-forgásnak sajnos szomorú aktualitása is van, a mostani hetekben erősen felértékelődnek az otthon végezhető, a szabadidőt kellemesen és értelmesen kitöltő elfoglaltságok, bizonyára nem kell magyarázni, hogy miért.

terasz.jpg

Az ilyen félig-meddig kényszerűen elvégzett kertészkedésnek van egy hatalmas pozitívuma, mégpedig az, hogy végre elvégezheted azokat a régóta halogatott, vagy eddig idő-, és energiahiány miatt tologatott feladatokat, amik egyébként már rég esedékesek voltak. Az ilyen teendőkből gyűjtöttem össze egy csokornyit, hogy ötleteket adjak, ha most még tanácstalanul álldogálsz a kertedben!

Ásd fel a kertet! 

Az ásás nem éppen a legnépszerűbb elfoglaltság, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy nehéz fizikai munka. Persze ha van ráérős idő, akkor más a helyzet, hiszen el lehet osztani több, sok napra a munkát, és így már rögtön nem olyan vészes. Az ásással a talaj lazább szerkezetű, oxigénben dúsabb lesz, így a növények gyökerei könnyebben tudnak terjeszkedni, vagyis a fejlődésük felgyorsul. Használj háromszög fejű ásót, lehetőleg ergonomikus nyéllel, és húzz védőkesztyűt a hólyagok megelőzésére. Az átforgató ásással egy időben kihelyezhetsz tápanyagdús komposztot is, növényeid garantáltan meghálálják!

kert-asas.jpg

Alakíts ki veteményest! 

A kertek túlnyomó többsége manapság díszkert, tehát gyep és dísznövények együtteséből áll. Pedig bárhol jutna egy kis szeglet, pár négyzetméter zöldségféléknek, fűszernövényeknek, vagy épp gyógynövényeknek. Jelölj ki egy napsütötte részen egy kisebb területet, ásd fel, helyezz ki szervestrágyát, és vess magokat, ültess palántákat. A bátortalanok kezdhetik ún. oltott palántákkal, amik ugyan drágábbak, de nagyon ellenállóak, és terméshozamuk kiemelkedő. A fűszernövények és gyógynövények közé kerülhetnek virágos dísznövények, vadvirágok is, így a látvány sem csorbul!

magasagyas.jpg

Tedd élettelivé a kertet! 

Manapság divatosak a madárbarát, sőt a rovarbarát kertek is, melyek élővé, lüktetővé varázsolják közvetlen környezetedet. Az ilyen birtok vezérlőelve, hogy speciálisan válogatott növényekkel madarakat vagy rovarokat vonz a területre. A szárnyasok rajonganak a fészekrakásra alkalmas, sűrű ágrendszerű cserjékért és díszfákért, kedvelik az ehető bogyótermésű növényeket, és hálásak a kitett vizes itatótálakért. A rovarokat (köztük a csodás pillangókat) mézelő, erősen illatozó, rikító színű virágokkal csábíthatod kerítésen belülre!

madarbarat-kert.jpg

Készíts tavat! 

Persze nem kell rögtön nagy kerti tóra gondolni, elsőre kiválóan megteszi egy dézsató is! Ehhez csak egy dézsát kell szerezned (lehetőleg rusztikus, legalább 80-100 cm átmérőjű, alacsonyabb fa edényt), és kezdődhet is a kialakítás. Szükséged lesz kövekre, dekorációs elemekre, vízinövényekre, na meg egy jó adag kreativitásra. Haladók apró csobogót is beépíthetnek, akvarisztikai üzletekből ehhez könnyen lehet rendelni eszközöket. A kis dézsató halak tartására jellemzően nem alkalmas, de békák megjelenésére biztos számíthatsz. A vízfelület megnyugtató hatása és illata csodás élmény lesz!

kerti-to.jpg

Tedd három dimenzióssá a kertet! 

Az általános díszkert elrendezés a keretet adó tuja-, vagy sövénysor ölelésében lévő gyepes felület jelenti, ami azonban sokszor unalmas, és laposan kétdimenziós. A dekorációs értéken nagyon lendíthet, ha elkezdesz felfelé is építkezni! Készíts sziklakertet, spirális alakú, felfelé csavarodó díszágyást, alacsony, elfekvő cserjék helyett szerezz be magas törzsre oltott fajokat, melyek miniatűr fákként törik meg az egyhangúságot. Készíts geometriai alakzatot követő, vagy figurális pergolát, vagy akár egy szaletlit, és futtass rá virágos kapaszkodó növényeket! A kert izgalmasabb, ingergazdagabb lesz, ha a tekintet nem tudja azonnal átfogni, hanem a megismeréséhez fel kell fedezni, be kell járni!

Természetesen számos egyéb lehetőség is akad, a lényeg hogy a jó idő beköszöntével tölts minél több időt a birtokodon! Bátran vágj bele új elképzelések, kreatív ötletek megvalósításába, ne feledd, a nem tökéletes, de egyedi látkép mindig érdekesebb, mint a rendezett, szabályszerű, de unalmas kialakítás!

 

A posztot köszönöm vendégszerzőnknek, Megyeri Szabolcs kertészmérnöknek! Szabolcs további cikkeit itt találod

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr8315601964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása