Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

#maradjotthon és legyen saját paradicsomod

2020. március 22. 23:38 - Czeróczki Zsuzsa

Most, hogy az otthonunkat már tökéletesen kitakarítottuk, tüchtig rendben állnak a szőnyegrojtok, kell egy kis kikapcsolódás. A kertészkedés tökéletes stresszoldó, ráadásul a végén saját paprikád és paradicsomod is lesz. A palántanevelés nagyon egyszerű, és gyerkőcökkel is nagyszerű időtöltés.

Fotó innen

 

1 lépés: Ültetőedény választás

Tökéletes lesz a régi cserép, tojástartó, műanyagpohár, joghurtos pohár...gyakorlatilag bármilyen kisméretű edény vagy tálka...Egy a lényeg: az alja lyukas legyen! Így kifolyhat a felesleges víz. Persze jöhetnek a palántázótálcák is, azokkal könnyű dolgunk lesz

A neten rengeteg kreatív megoldást találni

2. lépés: Előkészítés

Kapható külön palántaföld, de ha csak virágföldet kapsz az is tökéletes. Kb bármilyen föld jó lesz hozzá, a palánták pár hét múlva úgyis nagyobb cserépbe kerülnek 

A magokat száraz földbe ültetjük, ha nagyobb göröngyöket találsz kézzel törd szét. Töltsd meg félig földdel mindegyik cserepet.

3. lépés: Magvetés

A palántázótálcába egy rekeszbe egy magot illik ültetni. De én mindig több magot veszek, mint ahány tálcám van, így két vagy akár három magot is belezsúfolok (azonos fajtából). Jól megvannak együtt :) Ha sikerül mindegyiket életben tartanom, és nem gyomlálják ki a kislányaim sem, a két-három töves palántáim nagyobb cserépbe, vagy szabadföldbe ültetem.

Ezt a tálcát vetettük be Szabolccsal a Petőfi TV 'Én vagyok itt' műsorában, melyről a videót itt tudod megnézni, a 21.-perctől kertészkedünk

Fontos: Most írd rá egy kis cetlire, hogy mit ültettél a cserépbe! Később nehéz lesz kitotózni!

4. lépés

Ha mindegyik cserépbe mag került, egy-két cm földdel takard be. A cserepek alá kerüljön cseppfogó tálca, hogy a víz ne csak átfollyon rajta (és szerte a szobában), ezzel együtt helyezd az ablakpárkányra, vagy bármilyen világos helyre a lakásban, és locsold meg. Szobahőmérsékleten gyorsan kicsíráznak. Fajtától is függ, de maximum egy hét múlva már eredményesek leszünk. A saláta 2 nap múlva, paradicsom  kb 6 nap után kelt ki.

A tépősaláta magok a 2. napon

Ügyelj arra, hogy a föld folyamatosan nedves legyen, de ne álljon alatta a víz. Akár le is takarhatod csírázásig bármilyen átlátszó fóliával

A paradicsom és saláta magjaim a 9. napon

Mit vethetünk most?

  • paradicsom
  • paprika
  • salátafélék 
  • tök (1-1 mag kerüljön egy rekeszbe)
  • cukkini (szintén)
  • virágmagok
  • fűszernövények

Kerüld el a tömeget, és a magokat, földet, cserepet lehetőleg a helyi mezőgazdasági boltban szerezd be, vagy neten rendeld! 

Küldj majd fotót, hogy mit ültettél :) Ha elakadsz, itt tudok segíteni: A kertész válaszol

A tüchtig rend pedig, amit az elején írtam...Nos ne aggódj, nálunk sincs. Maradj otthon és kertészkedj :) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr7115545782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása