Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

A sokoldalú pusztaszil

2015. január 12. 23:34 - Czeróczki Zsuzsa

Ha az ember kertészetbe megy a legszebb növényt szeretné kiválasztani a kertjébe. Nos alapvetően a pusztaszil nem a leglátványosabb növény az üzletünkben. Kicsi, kócos növénykötegek a gyümölcsfák mellett levermelve. Ha valaki nem ismeri rémülten néz rám, miért is akarom erre rábeszélni. Aki pedig nem ismer, azt gondolja csak a kereskedő beszél belőlem :)

PEDIG! Mennyi mindenre jó a pusztaszil! Még az igényei is alacsonyak, némi víz, kevés tápanyag. Biztos siker a kezdő kertészeknek is.

Legyen belőle sövény!

Gyorsan nő: évente 0.5-1 métert. Ágrendszere sűrű, és minél többet metszük annál sűrűbb. Így gyorsan eltakarja a szomszéd tűzfalat, vagy megállítja a nyargaló szelet. Az Alföld tápanyagszegény talajain is jól megél, igaz itt fejlődése picit lassabb. De ha pótoljuk az igényeit (évente 1x tartós műtrágya) itt is ugyanolyan gyorsan fejlődik. Vízigénye viszonylag alacsony, de az ültetés évében rendszeres öntözést kíván. A sövényekről bővebben: http://kertitippek.blog.hu/2014/11/05/soveny_abc_alapok_tevhitek_tipusok

sö

Legyen belőle bonsai!

Mivel kitűnően bírja a szélsőséges körülményeket, és gyorsan fejlődik kezdő bonsai-kertészeknek is ajánlom.

Legyen belőle spalír!

Az egyik legnépszerűbb cikkem ezekről a formára nyírt fákról szólt. Gyors fejlődése, és alacsony igényei, és szép ágrendszere miatt az egyik legnépszerűbb spalír növény. Itt találtok bővebb infót erről a rendkívül látványos kertészeti módszerről: http://kertitippek.blog.hu/2014/10/27/spalir_keszitese

Legyen belőle fa!

Alapvetően a szil fatermetű. Ha olyan területünk van ahol szeretnénk gyorsan nagyobb fát vagy fákat ültetni, a szil gyors növekedésével kitűnő választás. Alkalmas önálló fának is vagy kisebb ligetek kialakítására.

american-elm-1a

 

Ha szeretnél rendelni keress fel minket: Czeróczki Díszfaiskola

30/386-6325 vagy dabasifaiskola@gmail.com

 

A képek forrása: internet (rájuk kattintva elérhető)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr518597814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása