Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

Miért színesek ősszel a fák levelei?!

2019. szeptember 27. 20:09 - Czeróczki Zsuzsa

Ősszel a természet igazi színpompával nyűgöz minket. De tudod hogyan lesz a harsogó zöldből égő vörös, és vibráló sárga?!

 Juharlevelek Fotó: Jeremy Thomas

A levelekben a napfény hatására klorofill termelődik. A klorofill a növényi sejt zöld festékanyaga, ami napsugarak energiáját elnyeli és közvetíti a a sejtben végbemenő szintetikus folyamatoknak.

Fotó: Chris Lawton

A napfényes órák és a hőmérséklet csökkenésével, a klorofil termelés lelassul, majd teljesen leáll. Más vegyületek kerülnek előtérbe, ezek adják a levelek vöröses, narancsos, sárgás színeit. A sárga és narancs színért a karotionidok és a xantofil,  a vörösért az antociánok a felelősek. 

Galagonya (Crataegus leavigata) őszi lombszíne Fotó: Rubén Bagüés 

Tehát valójában nem színesednek a levelek, csak éppen elvesztik zöld színüket, és előbukkanak az egyéb színezőanyagaik. A hideg, napfényes időjárás még élénkebb színeket produkál

 Őszi juharlevelek Fotó: Jeremy Thomas

Amikor a levegő tovább hűl és a napfény is egyre kevesebb a színes vegyületek is lebomlanak, illetve visszakerülnek a fák raktáraiba, a levelek megbarnulnak és lehullanak. 

A következő cikkben a legszebben színeződő őszi fákról és cserjékről olvashatsz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr1915175502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása