Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

A vadgyümölcsök dicsérete - Vadkajszi, Közönséges mogyoró, Törökmogyoró

2015. március 16. 14:24 - Czeróczki Zsuzsa

Újra népszerűek a vadgyümölcsök, hiszen termesztésük egyszerű, fogyasztásuk egészséges. Nélkülözhetjük a vegyszereket, műtrágyákat. Gyümölcseik bár kisebbek,de bennük sokszor jótékony élettani hatású összetevőket találunk. Nézzünk párat a faiskolánk kínálatából:

Vadkajszi, vad sárgabarack - Armeniaca vulgaris

Hazája Kína. A római vagy török hódoltság idején jutott el hazánkba. Meleg kedvelő. Gyümölcse jóval kisebb a nemes fajtákénál és akad köztük néha kesernyés is.

"Állítólag a Hindukus- hegységben élő hunza népcsoport tagjai az általuk kedvelt kajszinak köszönhetik matuzsálemi életkorukat és jó egészségüket. Főzőolajukat is a kajszi magjából hideg préseléssel nyerik, a magbél szárított porából pedig univerzális gyógyszereket készítenek. Nagy a vitamin és antioxidáns tartalma.  

a vadkajszi gyümölcse

Méregteleníti a szervezetet, fokozza a vérképzést. Segít az érrendszeri betegségekben. Valamint az asztmatikus panaszokat is csökkenti. Magas az A és C-vitamin tartalma. Napi két- három gyümölccsel fedezhetjük a napi A- vitamin szükségletünket.  Nem beszélve a jótékony niacin, folsav és béta karotin tartalmáról. Rendkívül gazdag a kálium, kalcium, foszfor és még sok más elem tartalmát illetően.   

Maga az A- vitamin, hatással van a jó és egészséges látásra.Valamint a gyümölcs jó hatással van a zsíranyagcserére is. Ismert a rákellenes hatásáról. Érvédő, serkenti a máj méregtelenítését. Enyhe hashajtó hatása is van. Kozmetikumként is alkalmazzák."

Írja a felsofokon.hu

A Kínai Nagy Fal építésekor az elbeszélések szerint a vadkajszi segített abban, hogy az emberek ne haljanak éhen. Az erdőkben arrafelé rengeteg van. A gyümölcsök magas tápértéke igen hasznos tápanyagforrás volt.

Képeket egy természetes élőhelyén lévő vadkajszifáról itt találtok: http://www.arkive.org/wild-apricot/armeniaca-vulgaris/image-G29422.html

 

Közönséges mogyoró -Corylus avellana

Bokor termetű 6-7 méter magas lesz. Fény és vízigényes, öntözött keretek között kétszeres termést hozhat. Jó vízgazdálkodású, közepesen kötött, tápanyagban dús talajokon érzi jól magát. Nem fagyérzékeny. Védősövénynek alkalmas

A közönséges mogyoró termése

A  népi gyógyászatban sebek, visszérgyulladás és aranyeres bántalmak kezelésére használják.Kozmetikai szerekben a levelek összehúzó, fertőtlenító, szagtalanító és sebgyógyító hatását érvényesítik. - Dr. Babulka Péter

mogyoróbokor

Tavaszi kínálatunkban szabadgyökerű csemetéket és konténeres növényeket is találtok: itt

 

Törökmogyoró -Corylus colurna

Teljes napon és nedves talajokon érzi igazán jól magát. Fény és melegigényes, a szárazságot, a gyenge talajokat és a szennyezett, városi levegőt jól tűri.

"Magyarországon szabályos kúp alakú, fölöttébb díszes koronája miatt parkfának már egy-két évszázada is ültették. Néhány vastag törzsű, terebélyes koronájú példánya védett: a legöregebb és a leghíresebb törökmogyorófák Pécsett, Romhányban, Miskolcon és Sajóörösön találhatók. Jó néhány, ötven évesnél idősebb fasor és facsoport erőteljes növekedése, jó egészségi állapota hívta fel a díszfatermesztők figyelmét e fafajra. E fasorok bőven termettek magot, és ezeket felhasználva az utóbbi két évtizedben a törökmogyoró divatossá vált az utak és városok fásításában." - Wikipédia

A törökmogyoró-fa termése és levelei

"Táplálkozástani kutatások bizonyították, hogy a törökmogyoróban megvan a diófélék minden jó tulajdonsága. Az ízletes, tápláló mogyorószemekben sok a fehérje és a rost. Jelentős a vas-, foszfor- és káliumtartalma. A többi dióféléhez hasonlóan a mogyoróban is sok az E vitamin, és megtalálhatók benne a magzatvédelemben fontos B vitaminok is. Ennek a diófélének is előnyös a zsírsavösszetétele: a magas olajtartalom ellenére sem terheli a szívet és az érrendszert, sőt, előnyösen befolyásolja a koleszterin-szintet. Az összes mogyorófaj közül a törökmogyoró olajtartalma a legnagyobb." - wikipédia

Magas és igen jó minőségű olajtartalma miatt a prémium minőségű csokoládékban csak és kizárólag törökmogyorót használnak.

A Vadgyümölcsök következő részével hamarosan ugyanitt találkozhatsz.

Ha nem akarsz lemaradni kövess a facebookon: Czeróczki Díszfaiskola

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr178597854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása