Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

5 tipp a Rhododendron gondozásához

2018. május 10. 17:04 - Czeróczki Zsuzsa

Éppen most kezdtek el virágozni a Rhododendronok. Sokan azt hiszik, hogy ezek a csodálatos örökzöld cserjék nem élnek meg nálunk, pedig csak megfelelő helyet kell keresnünk nekik! Pár egyszerű tanácsban összefoglalom a tudnivalókat

dsc_7573.JPG

Rhododendronok a kertészetünkben

Félárnyék

A tűző, forró napos helyet egyáltalán nem kedvelik. Leginkább félárnyékos, védett helyen érzik jól magukat. Nagyobb fák alá, kerítések oldalába ajánlom. A színes levelű fajtákat ne ültessük teljes árnyékba, mert visszazöldül a levelük!

fák alatt tökéletesen jól érzik magukat. Fotó: innen

Savanyú talaj

A savanyú kémhatású talajokat kedvelik, ezért kérj tanácsot a kertészetben az ültetésükhöz! Amennyiben a kerted talaja nem savanyú, kapható kifejezetten Rhododenron és Hortenzia föld. Ebben az esetben nagyobb gödröt áss (kb 2x akkorát) és megtöltsd a speciális talajkeverékkel, ebbe ültesd a növényt. Minden tavasszal érdemes köré ebből a talajkeverékből juttatni. Mi pici gereblyével, vagy mini ásóval szoktuk beleforgatni. Óvatosan a gyökereket nem sértve! 

 Mulcsozással is javíthatunk a talaj minőségén, illetve segít nedvesen tartani a földet is! Fotó innen

Tápanyagutánpótlás

Megfelelő tápanyagutánpótlás híján nem fog  virágozni, vagy elszíneződhetnek a levelei. Amennyiben speciális földbe ülteted erre 2 hónapig nem lesz gond, mert tartalmaz tápanyagot is. Rendszeres tápoldatozásra használj kifejezetten Rhododendronoknak készített műtrágyát. Ebből több féle is kapható a boltokban, az adagolásuk a hátoldalon található. Ezt mindig pontosan tartsd be, hiszen a túl sok a tápanyag is ugyanolyan káros! 

A klorotikus levelek általában vashiányra utalnak, de okozhatja még az összetömörödött talaj is. Lazítsuk a földjét tőzeggel és adjunk magas vastartalmú lombtrágyát. Fotó innen

Öntözés

Kedvelik a nedves, jó minőségű talajokat, de a túlöntözést nem bírják. Tartsd nedvesen a földjét, és erről a csapadékmentes, enyhébb téli hónapokban se feledkezz meg! Sajnos a legtöbb hazai Rhododendron nem a fagy, hanem a téli kiszáradás miatt megy tönkre. 

Ha nem vízszintesen állnak a levelei egészen biztosan vízhiányos, öntözd gyakrabban! Kivétel: télen a kemény fagyok alatt normális, ha lógnak a levelei. De ne hagyd kiszáradni teljesen a földjét, már egy alkalom is legyengíti a növényt. Fotó innen

Gondozás

Az elnyílt virágzatot mindig távolítsd el egy éles metszőollóval követlenül a virágok elnyílása után. Így nem hoz magot, és erejét a növekedésre, következő évi virágok kifejlesztésére használja. 

Így néz ki az elnyílt virágzat. Fotó: innen

Metszeni nem szükséges. Azonban ha esztétikai okokból mégis szeretnéd metszeni, azt kora tavasszal tedd!

Rhododendron virágzás a Jeli Varázskertben. Fotó innen

Hazai példányaival a Jeli és a Kámoni arborétumban találkozhatsz. Egyszer mindenképpen nézd meg őket teljes pompában! Nem véletlenül hívják a Jeli Arborétumot Varázskertnek! :) 

Saját példányt szeretnél?! Látogass el hozzánk: Czeróczki Díszfaiskola

További kerti tippekért tarts velem Kerti Tippek

Instagram: @kertitippek

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr6313902194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása