Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

Az orchideák gondozása

2021. február 08. 23:42 - Czeróczki Zsuzsa

Az orchideák szinte minden háztartásban megtalálhatók. Szívesen ajándékozzuk őket impozáns virágaik miatt. Most a legnépszerűbb családról, a lepkeorchideákról lesz szó.

Az orchideáim most kezdenek el nyílni

A napfényes, világos helyeket kedveli

Az ablakpárkányon érzik magukat a legjobban, de teheted az ablak közelében lévő polcra vagy virágtartóba. 

Ne legyen huzatban

Kevés növény viseli el a huzatos helyeket. Az orchidea nem pusztul el, de az összes virágot azonnal ledobálja.

Ne öntözd túl

Nem szereti, ha áll alatta a víz: a gyökerei elrothatnak, és a gombás megbetegedések melegágya. Vannak kifejezettek nekik készült kaspók, aminek az alján összegyűlik a felesleges víz és nem áll benne a növény. Inkább többször kapjon kevesebb vizet. Ügyelj arra, hogy ez lehetőleg lágyvíz legyen, és szobahőmérsékletű. De az is tökéletes, ha legalább 24 órát pihenteted a csapvizet. Így elpárolog belőle a klór és szobahőmérsékletű lesz (én ezzel öntözöm)

Kapjon rendszeresen tápoldatot

Hogy milyen rendszerességgel és mennyiségben ezt az adott tápoldaton lévő leírásban találod. Viszont virágzás után 2 hónapig csak fele mennyiséget kapjon, hogy legyen ideje pihenni.

Figyelj a kártevőkre

A kártevőket minden esetben távolítsd el a levelekről

Ha ragacsos foltokat találsz a leveleken, vagy a cserép körül; tetves lett az orchidád. Legsűrűbben ez a kártevő fordul elő rajtuk. A szárakon és a levelek fonákján barna, harmatszerű kis foltokat látsz, aminek később kemény lesz a teteje. Ha még csak egy pár van belőle kézzel le szoktam kaparni őket, és szappanos vízes szivaccsal tisztára törlöm a szárat és a leveleket is. Ezt általában többször meg kell ismételni. De ha több hete küzdök már eredménytelenül kombinált növényvédő szert szoktam rá permetezni, papírral áttörlöm a problémás részeket és eltávolítom a kártevőket, utána ismét permetezem. 

Ha erre a pár dologra odafigyelsz sokáig díszítik majd az otthonod. Ha át szeretnéd ültetni itt találsz segítséget: Így ültesd át az orchideád

A csoportunkban várom a kérdéseid a témával kapcsolatban: A kertész válaszol

Kertészetünkben az orchideák, orchidea föld, növényvédő szerek egész évben elérhetőek Czeróczki Díszfaiskola

Még több kerti tipp: Kerti Tippek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr2016097986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása