Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

Spalír - A formára nyírt gyümölcsfa

2016. október 22. 15:48 - Czeróczki Zsuzsa

Nagyon látványos a gyümölcsfákból készült spalír, elkészítése azonban bűvésztrükknek tűnik. Ebben a cikkben megpróbálunk segítséget nyújtani azoknak a bátor kertészeknek, akik ilyen látványos elemmel szeretnék díszíteni a kertjüket.

Nézzük csak mi az a spalír: a fák, bokrok, kúszónövények ágainak szabályos formába való rendezése. Ez történhet kötözéssel, drótozással, huzalon vezetéssel.

Az eképpen formázott növények nem igényelnek nagy helyet, mégis igazi fókuszpontjai a kertnek. Egy nagyobb ládában akár a teraszon is gyönyörködhetünk benne. Kerítésként, térelválasztóként is funkcionálhat.

Milyen növényeket válasszunk? A gyümölcsfák közül az alma és a körte a legnépszerűbb. Dísznövényekkel is próbálkozhatunk pl: tűztövis, borostyán, szil, gyertyán, gingko...stb.

ez pl tűztövisből készült

Első lépésként gondoljuk végig milyen funkciót szánunk a szobornak is beillő növényünknek. Lehet térelválasztó, díszíthet egy nagyobb tűzfalat, lehet akár a kert középpontja is.

térelválasztóként is nagyon látványos

csodásan feldobja a városi kert hangulatát a falon lévő spalír

Hogyan készül?

Az ültetéssel egy időben már a támaszrendszert alapjait is ki kell építenünk. Az első évben várhatóan nem lesz látványos a művünk -kivéve ha szilt, vagy valamilyen kúszónövényt választottunk. Ültetés után a meglévő ágakat a támaszrendszerhez kell kötöznünk, a formából kilógó ágakat el kell távolítani. Ezt a műveletet kell ismételni évről évre. Évente minimum 3x kell időt szánnunk erre.

A formák lehetősége végtelen, az ábrákon látszik, hogy melyik formát hogyan tudod kialakítani

egy csinos körtefa

Ügyeljünk arra, hogy olyan anyaggal kötözzük az ágakat a támaszrendszerhez ami később sem bántja a háncsrészt, és ezt a jövőben is sűrűn ellenőrizzük.

borostyánból is nagyon látványos, és gyors

Minél többet gondozzuk, kötözgetjük, metsszük a fánkat annál szebb lesz. Ne feledkezzünk meg a tápanyag-utánpótlásról sem az optimális fejlődés érdekében!

Kétség kívül ez az egyik leglátványosabb kerti elem :)

Még több ötletet, tanácsot találsz a facebook oldalunkon: Kerti Tippek

Ha kedvet kaptál a kertészkedéshez, nézz be hozzánk is: Czeróczki Díszfaiskola

További spalír ötleteket találsz itt: Spalír (a fotók is innen származnak)

 

Örömteli kertészkedést kívánok,

Czeróczki Zsuzsa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr8311829651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása