Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

Naerum körkertjei - Kitekintés Dániába

2015. január 14. 18:07 - Czeróczki Zsuzsa

Dániában volt szerencsém eltölteni pár izgalmas hetet. Bár alapvetően a mediterrán országok szerelmese vagyok, de ide ismét visszavágyom. A csípős szél -az egyik nagy ellenségem- sem tántorított el attól, hogy sorra látogassam a háttérképnek is beillő tájait. A legnagyobb hatással Skagen volt rám ahol az Északi és Balti tenger találkozik.

 

A minap érdekes képpel találkoztam. Kör alakú, sövénnyel határolt kerteket még sohasem láttam. Pár perc kutatás után az alábbi infókkal lettem gazdagabb:

Naerum, Dánia

Ezeket a rendhagyó formájú kerteket C.Th. Sørensen tájépítész tervezte 1948-ban. Közel 40 család lakik itt, mindenki a saját kis birodalmában de a természethez mégis közel.  Nem mindegyiknek van állandó lakója, vannak itt nyaralók is, de mindegyik 25x15 m szabályos ovális alakú.

A külön sövények kevesebb szomszédi viszályra adnak okot, hagynak egy kis magánéletet. A sövényeken belül konyhakertek, díszkertek találhatók. ezeket mindenki a saját ízlése szerint formálja. A sövények főként tiszafából, szilből készültek

A sövények közti füves területeket bio-fűnyírók (birkák! :) tartották rendben, és kitűnő focipálya - labirintus - búvóhely a zsenge korú lakók számára. Ezek a részek közös tulajdonban vannak.

Így is lehet élni :)

Több fotót itt találtok: http://flickrhivemind.net/Tags/landscape,naerum/Interesting

források: 1001 Stories of Denmark, wikipedia, pinterest

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr578597816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása