Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

A gyümölcsfa ültetés titkai

2014. november 03. 23:56 - Czeróczki Zsuzsa

Sokan bonyolult és időigényes feladatnak tartják a gyümölcsfák ültetését, pedig nem nehezebb mint bármelyik díszfa telepítése. Manapság kevés kertben látni gyümölcsfát, pedig 30 évvel ezelőtt szinte kötelező elem volt egy-két alma és körtefa. Persze haladni kell a korral, és a mai trendeknek nyilván nem felel meg az, ami a Nagyi kertjében impozánsan mutatott, de egy következő cikkben majd mutatok pár ötletet hogyan is lehet beilleszteni a haszonnövényeket a mai kertekbe.

[caption id="attachment_55" align="aligncenter" width="393" class=" "]Ez is egy gyümölcsös Ez is egy gyümölcsös[/caption]

Sokszor hallom, hogy nincs hely a konyhakertnek. Bátran szoktam buzdítani a vásárlóinkat, hogy a konyhakertet illesszék be a díszkertbe. Nem csak a gyümölcsfákra gondolok, de a paradicsom, káposzta, fűszernövények mind jól elférnek az évelőágyásokban!

A fa kiválasztása

Első lépésként válasszuk ki milyen fajtájú gyümölcsfát szeretnénk, mi felel meg a kertünk tulajdonságainak. Rengeteg erre vonatkozó tanács található az interneten, nyugodtan tájékozódjunk, de ha bizonytalanok lennénk a kertészetben is tudnak segíteni. Itt most két nagyon fontos dolgot szeretnék megjegyezni:

  • Amit az interneten olvasható nem minden esetben valós információ, igyekezzünk hiteles forrásból tájékozódni. Pl kertészeti magazinok, szakemberek blogja, stb..
  • Vásároljunk kertészetből fajtaigazolással ellátott, hazai termesztésű gyümölcsfákat. A gyümölcsfák között köztudott hogy sok a betegség, a kertészeteket ezért igen szigorúan ellenőrzik. A fákon található címkék garantálják, hogy egészséges és fajtaazonos fát vásárolunk.

 Az ültetés lépései

Konténeres fa:  ugyanazok a lépések amik a konténeres dísznövények ültetésekor. Előnyük, hogy az év bármelyik szakában ültethetők.

Szabadgyökerű fa:

 

Annyira kerüljön a földbe, mint amennyire  kertészetben is volt

  1. Ha rögtön el szeretnénk ültetni a hazaérkezés után állítsuk egy vödör vízbe, hogy az elvesztett folyadékot pótolni tudja. A vízben ne töltsön 24 óránál többet! Ha csak később tudjuk elültetni ássuk be a gyökereit nedves homokba, hasonlóan ahogy a kertészetben volt, ügyeljünk hogy ne száradjon ki.
  2. Nagyobb gödröt ássunk, mint amibe a fa belefér, hogy a friss gyökerek könnyebben tudjanak fejlődni. Különösen fontos ez kötött vagy tápanyagszegény talajokon.
  3. A kiemelt földet gazdagítsuk komposzttal vagy érett trágyával. (érett az a trágya aminek már nincsen szaga és morzsalékos) A trágya ne érintkezzen közvetlen a gyökérzettel, közé föld kerüljön.
  4. A gyökereit picit visszacsipkedhetjük metszőollóval, ezután helyezzük bele a gödörbe és öntsünk rá vizet. Ezzel segítjük a talajt betömörödni a gyökérzet körül.
  5. Igazítsuk meg a fánkat, hogy függőleges legyen és temessük be a gödröt az ültetőfölddel. A földet kézzel nyomkodjuk meg, nem kell taposni, ezután ismét locsoljuk meg.
  6. Körülötte készítsünk kis tányért amiben a víz megáll és elszivárog a talajba. Fontos, hogy ez a tányér mindig gyommentes legyen, mert a gyomok, vagy a gyep elveszi a fánktól a tápanyagokat, így azok nem juthatnak le a gyökérzethez.
[caption id="" align="aligncenter" width="480"] A körülötte lévő tányért takarhatjuk mulccsal, de fű és gyom ne legyen benne[/caption]

A gyümölcsfák közötti területet praktikus gyepesíteni, ez segít a kedvezőbb mikroklíma kialakításában, javítja a vízháztartást, és kevesebb ápolást igényel. Plusz elkerülhetjük az elsivatagosodást és a gyomirtókat is mellőzhetjük!

További inspirációért kövess a Facebook-on : Czeróczki Díszfaiskola

Ebben a cikkemben leírást találtok a formára nyírt gyümölcsfákról: http://kertitippek.blog.hu/2014/10/27/spalir_keszitese

Ebben az albumomban konyhakert ötleteket találtok: http://www.pinterest.com/szklenrikczercz/trendi-konyhakert/  

Örömteli kertészkedést kívánok, Szklenárik-Czeróczki Zsuzsanna  

képek forrása: Pinterest        

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr318597810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása