Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

Sövény ABC - Alapok, tévhitek, típusok

2014. november 05. 18:58 - Czeróczki Zsuzsa

A sövények meghatározó elemei  a kertünknek. Sokan teszik fel nekünk a kérdést, hogy miből, mikor és hogyan telepítsenek otthon, maguk is szép sövényt. Igyekszem az összes feltehető kérdésre válaszolni, és megcáfolni a tévhiteket.

Árnyékliliomokból és buxusból

"A mi kertünkben ez nem fér el":

Tévedés azt gondolni, hogy sövényünk nagy helyet fog majd elfoglalni kertünkből. Ha folyamatosan gondozzuk pont olyan széles lesz, mint amekkora helyet szántunk neki. Persze most mindenkinek a régi, jól bevált keleti tuja sövények ötlenek fel rémképként, amiket ha nem nyírtak valóban elfoglalták a fél telket, ráadásul még rettentő csúnyák is voltak...nos, mi sem nyújtanánk bizalomkeltő látványt, ha nem szánnánk némi időt a személyes higiéné ápolására :)

"Legyen tuja":

Először azt kell meghatároznunk, hogy milyen funkciót szánunk sövényünknek; kerítés gyanánt szeretnénk, vagy csak alacsonyabb térelválasztóra gondoltunk az előkertnél, így kiderül, hogy alacsonyabb, vagy magasabb növényekre van-e szükségünk.  Fontos szempont a növényválasztásnál az is, hogy mennyi időt szánunk a kertünk fenntartására, esetleg módunkban áll-e ezt szakemberre bízni. Ha évente egy-három alkalommal tudjuk nyírni a sövényünket érdemes lassabban növő cserjéket választani (Tiszafa Taxus, Puszpáng Buxus), így ők kevesebb törődéssel is beérik.

Szilből térhatárolóként

Díszfüvekből csak díszítőelemként
Buxusból szegélyként

 

Érdemes említést tenni a sövények különböző fajtáiról

Virágzó sövény

Virágzó cserjékből ültetjük: Orgona Syringa, Gyöngyvessző Spirea, Japánbirs Chaenomeles, Aranyvessző Forsythia... Itt viszont nagy figyelmet érdemel a fenntartás, hiszen csak virágzás után metszhetjük, különben lenyisszantjuk a virágokat.

A virágzó sövényekről bővebben: 10+1 virágzó sövény

Hortenziából

Örökzöld sövény

A legkedveltebb sövényfajta, hiszen télen-nyáron zöld, és a legtöbb örökzöld nem igényel különösebb törődést.  Gyakorlatilag augusztus végéig bármikor metszhetjük , akár hetente is. Minél többet csinosítjuk, annál tömöttebb, és egyöntetűbb lesz, bár ez ugyanúgy igaz a többi sövényfajtára is. Leginkább tuja és hamisciprusféléket használnak fel erre a célra, illetve többszáz éve sláger ugyebár a puszpáng, vagy másik nevén buxus és a tiszafa is. Viszont gyönyörű sövényt nevelhetünk akár a Babérmeggyekből Prunus, különböző borókafélékből, és bármilyen meglepő, de a lucfenyőből is. Ausztriában rengeteg ilyen luc-sövény található, viszont ide az Alföldre és inkább a szerblucot /Picea omorika/ ajánlanám, tökéletes erre a klímára, és ezüstös leveleivel, érdekes színfoltot adhat a kertnek.

Lehet színes sövényünk is

Lombhullató sövény

Gyorsan növő, jól formázható fákból és cserjékből ültetjük. Itt az Alföldön leginkább a Szil Ulmus, Orgona Syringa, Mogyoró Corylus, Ezüstfa Eleagnus, Gledícsia Gleditsia, Som Cornus, stb. fajok alkalmasak. A szil,az orgona, a som és bármilyen lombhullató cserje alkalmas arra, hogy rendszeres nyírással alacsonyabb (1,5-2 méter) sövényt neveljünk belőle. A szilt szokták árulni "csodasövény"-ként is, mert évente hajlamos 1,5 métert is  nőni. A gledícsiát és az ezüstfát  hatalmas, elrettentő tüskéi miatt főleg védősövényként alkalmazzák, említést érdemel még jó szárazságtűrésük és az ezüstfa isteni illata is. A somfélék között vannak olyanok melyek télen piros és sárga vesszőikkel díszítenek...

 
A som téli színei

Még folytathatnánk a sort az alacsony, vagy az illatos sövényekkel is, de akkor már annyira hosszú lenne a cikk, hogy senki sem olvasná végig :) Így ezekről majd egy következőben írok.

... Amit nem hagynék ki: Levendula - alacsony, örökzöld, illatos, virágzó sövényt varázsolhatunk belőle, ezt minden zöldkezű kertbarátnak érdemes fontolóra vennie!

A kihagyhatatlan levendula

 

"Hogy lesz ebből valami?!"

Ahhoz, hogy sövényünk szép legyen helyét előrelátóan meg kell tervezni és ültetés előtt ki kell jelölni. Érdemes a terület két végét karókkal jelezni és zsinórt kifeszíteni, így majd egyenes lesz a növényfal. Miután ez megvan vegyük rá valamivel a férjünket, hogy ássa ki az árkot. Nem kell túl mély, a növényeket mindig csak olyan mélyre ültessük, mint amekkora konténer. Ha megvannak a növények először cserepestől rakjuk bele őket az árokba úgy, hogy egyenlő távolságra legyenek egymástól.

A darabszámot illetően a kertészetben segíteni fognak, de jegyezzük meg hány méter hosszan szeretnénk növényeket. Általánosságban ha alacsony sövényről beszélünk számoljunk 1 méterre 5 darabot, nagyobbnál 1 méterre 3 darabot, ha magas sövényt szeretnénk körülbelül 80 cm a tőtávolság. A cserepeket elég ültetés előtt közvetlen levenni a növényekről. Ügyeljünk a föld megfelelő tömörítésére a növények későbbi eldőlése miatt.

Ezután csak locsolni, nyírni és szeretni kell...máris kész a sövényünk :)

Ha növényeket szeretnél nézz körül a kertészetünkben: Czeróczki Díszfaiskola 

Inspirációkért kövess a facebookon: Kerti Tippek

Örömteli kertészkedést kívánok!

Szklenárik-Czeróczki Zsuzsa

 

képek forrása: Pinterest

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr928597812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása