Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

Tavaszi metszés

2019. március 22. 09:10 - Czeróczki Zsuzsa

Az első tavaszi napsugarak a kertbe csábítanak, itt az ideje a metszésnek. Sokszor kérdezitek, mit mikor és hogyan kell metszeni. Az alábbi  szabályok betartásával mindenkinek menni fog

Általános szabályként elmondható, hogy virágzás után metszünk és az ágak kb 2/3át távolítjuk el. De nézzük ezt pontosabban

Tavasszal virágzó növények

aranyvessző, orgona, téli jázmin, babarózsa, labdarózsa, szomorú barka, stb

Virágzás után metsszük őket, ha tavasszal tesszük eltávolítjuk a kinyílni készülő virágokat. Alakíthatjuk kívánt formára: gömb, tojás stb... Ha önálló bokornak szeretnénk akkor az ágak 2/3-át távolítsuk el egy kifelé álló rügy felett.

virágzás közben metszeni külön öröm :)  fotó:http://www.flowerpatchfarmhouse.com/ 

Figyelem: A szomorú barka tavasszal virágzik, tessék a barkák eldobása után megmetszeni! Július után semmiképp, mert akkor odavesznek a barkák! (ezeket mindig az egy éves hajtásokon hozza)

Szomorú barka fotó:pinterest

Nyáron és ősszel virágzók:

rózsalonc, nyáriorgona, kékszakáll, hortenzia, stb

Őket az első fagyok elmúltával tavasszal metsszük meg. Van aki ősszel szokta, ez sem probléma. De tavasszal ezeket át kell nézni, és a fagyási sérüléseket távolítsuk el. Továbbá azért is praktikusabb az tavaszi metszés mert így ősszel több rovar talál menedéket a termések és az elnyílt virágok között.

Jó példa az árnyékos részek kihasználására: gólyaorr, babárok, árnyékliliomok és hortenziák, fotó: A-La-Campagne - facebook

Rózsa

David Austin rózsa - Olivia  fotó: www.davidaustinroses.co.uk

A rózsa az kérem mindig kivétel! :) Tavasszal a fagyok elmúltával metsszük meg és takarjuk ki a töveket. A nagyon öreg elfásodott ágakat eltávolíthatjuk. A sebeket érdemes lekezelni fertőtlenítővel. Az első egészséges rügyre vágjuk vissza a töveket, így kb arasznyi ágak maradnak. A 0.5cm-nél keskenyebb hajtásokat távolítsuk el.

A helyes technika

Virágzás közben: Az elnyílt virágokat távolítsuk el! Ezeket az ágakat az első 5-ös (vagy ha nincs 3-as) levélig vágjuk vissza, Mindig figyeljünk, hogy kifelé álló rügy legyen amit meghagyunk.

fotó: http://ww2.englishroseforum.com/ 

Figyelem: a rózsák által nevelt magból nem fog ugyanolyan kikelni, mint amiről leszedtük! - Az ivaros szaporítás más nemesített fajoknál sem örökíti az anyanövény tulajdonságait, vagy csak elenyésző százalékban- Igen tudom, hogy árulnak rózsamagot a neten,  de nem kell mindennek bedőlni. Nem véletlen, hogy kertészetben nem találkozunk soha rózsamaggal. Ugye?! :) Plusz a  termésérlelés csak legyengíti a tövet.
Itt találsz arra választ, hogy létezik-e kék rózsa: Az igazság a kék rózsáról
 

Sövények

Általános szabály, hogy minél sűrűbben metsszük, annál szebb lesz. Szóval hajrá! Augusztus közepe után ne metszünk, hagyjuk beérni a hajtásokat a fagyok előtt.

Ügyeljünk a helyes sövényforma kialakítására különben az alja felkopaszodik! Tudjátok: alul széles, felül keskeny :)

 helytelen                          helyes  (fotó: pinterest)

Nem kell metszeni:

A magnólia, fenyőfélék, tujafélék, rhododendronok, örökzöldek...ezeket csak abban az esetben metsszük ha formára szeretnénk őket alakítani.

A virágzóknál pl. magnólia ügyeljünk a virágzás utáni metszésre

A rhododenronok, azáleák elnyílt virágait vágjuk le

Rhododendron kert    fotó: FourSeasonsGarden-flickr

A helyes metszési technika

1

További kerti tippekért kövess a facebookon: Kerti Tippek

Örömmel látunk a kertészetünkben: Czeróczki Díszfaiskola

 

Sövényt ültetnél, itt egy kis segítség: Sövény ABC

 

 

 

Ha már profin metszel, készíts spalírt: Spalír- a formára metszett gyümölcsfa titka 

képek forrása: pinterest

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr312265776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása