Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

Hanga, Csarab, Erica ... ugyanaz vagy különböző?!

2016. szeptember 06. 10:34 - Czeróczki Zsuzsa

Az ősz egyik legnépszerűbb örökzöld virágzó növénye az Erika, vagyis  Csarab, de hallottam már Hangának is hívják ... hogy is van ez?!

A kockás szalagos cserépben Erica a fonott kosárban Calluna van

Nagyvonalakban elmondva 2 különböző növényt emlegetünk ilyenkor, amik bár nagyon hasonlítanak, mégis lényeges különbségek vannak köztük. Ezzel a kis táblázattal segítek rendet tenni :)

Erica gracilis

Vékony hanga

 

Calluna vulgaris 

Közönséges csarab

 

nem, de tavaszig díszítenek a virágok

 évelő 

igen, és tavasszal érdemes kiültetni

fehér - erős rózsaszín szín zöld - fehér - rózsaszín - bordó
nagyobbak (3-6 mm) virág kisebbek (1-2 mm)
fátyolszerű, finom levél tűszerű, kemény
öntözés igény öntözés és átültetés

 

Erica gracilis - Vékony hanga

Erica gracilis elől, a Csodabogyó körül, a háttérben a cserepekeben Callunák

Nálunk kiemelten fagyérzékeny, ennek ellenére ősszel népszerű balkonnövény.  Nem szoktunk kertelni, ez a szépség bizony tavasszal a komposztra kerül. Sokan kérdezik hogy akkor miért ültessék ki télre?! Májusban is lelkesen ültetjük az egynyáriakat, hogy az otthonunkat díszítsük vele, hát így van ez szegény Erikával is. Ő ősszel lép színre és egész télen gyönyörködhetünk benne, mert hiába pusztul el, a virágaival egészen tavaszig díszít. Egyetlen igénye van: a rendszeres és bőséges öntözés. Így tovább tart a szépsége

 

Calluna vulgaris - Közönséges csarab

Leginkább ősszel találkozhatsz vele a kertészetekben, virágboltokban. Hasonlít az előző növényre, de vele ellentétben ő évelő. Ősszel nagyobb cserépbe ültetve különleges dísze lehet a bejáratnak, ablaknak. Azért javaslom a nagyobb cserepet, mert általában tőzegbe ültetve forgalmazzák, ami nagyon hamar kiszárad. A szárazság pedig nagy ellensége ennek a növénynek. Tavasszal mindenképpen ültesd nagyobb cserepbe, vagy szabadföldbe. Savanyúbb, tápanyagdús földben, napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát. Szabadföldben a 2. évtől jobban bírja a szárazságot.

Calluna vulgaris 'Notre Dame'- zöld színű

 

Jön a kakukktojás! :)

Erica carnea - Alpesi hanga

Nálunk is télálló és még a meszest talajt is jól tűri :) Ráadásul ha jól érzi magát ősztől tavaszig virágzik. Locsolgatást szereti és tápanyagdús talajba érdemes ültetni.

 

Most hogy jól összekavartalak, tarts velem a facebookon: Kerti Tippek

Vagy kukkants be a kertészetünkbe: Czeróczki Díszfaiskola

Itt őszi összeültetéseket találsz: Őszi összeültetések

 

Képek forrása: Internet (Az őszi összeültetések táblámon fellelhető)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr3411680773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása