Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

Árnyéki virágpompa

2015. április 25. 15:21 - Czeróczki Zsuzsa

Minden kertben van olyan árnyékos rész, amivel nehéz bánni. Kiritkul a gyep, nem a megfelelő növények kerülnek oda, stb...Nézzünk pár csodaszép virágzót, ami jól érzi magát az árnyékban, félárnyékban.

Havasszépe - Rhododendron

Örökzöldek, fényes leveleikkel egész évben díszítenek. Savanyú földbe ültessük őket. A speciális rhododendron földet meghálálják. A színes levelűeket félárnyékba ültesd. Május körül virágoznak, hosszú őszön másodvirágzással örvendeztet meg. Árnyékos Rhododendron kert

Rhododendronok az árnyékos ágyásban

Hortenzia - Hydrangea

Rengeteg fajta és szín közül választhatunk. Savanyú földet igényelnek, hozzájuk is van speciális földkeverék. Tavasszal vágjuk vissza őket! A színes levelűeket félárnyékba rakjuk. Nyár elején- közepén nyílnak.

Hortenziák és árnyékliliomok

Árnyékliliom - Hosta

Fontos tudni, hogy valójában a félárnyékot kedvelik, teljes árnyékban nem virágoznak. Nyáron nyílnak, vannak fehér és lila virágú fajták is. Több száz féle fajt találsz, levélmintában és magasságban különböznek

Csíkos levelű árnyékliliom a hortenzia előtt
Ilyen gazdag ez a család, ezeken a neveken keressétek

Hunyor - Helleborus

A zöldtől a majdnem fekete, sötétbordó színekben találkozhatunk vele. Csodás virágait csokorba is kötik. Késő ősztől, egész télen át kora tavasszal nyílnak.

A hunyorokról még itt olvashattok: Kora tavaszi szépségek

Hunyorok a kertben

Gólyaorr - Geranium

Változatos színekben, és levélformákban gazdag növénycsalád. Legtöbbjük levele illatos, szúnyogok nem kedvelik, a muskátli rokona. Nyári virág, hosszan virágzik. Árnyékos előkertbe, vagy árnyéki gyeppótlónak is kiváló.

árnyékliliomok és gólyaorr

Tűzeső- Heuchera

Azon kivételes színes lombú évelők egyike, amiket bátran ültethetünk árnyékba. Igen változatos szín- és levélformákban gazdag család. Nyáron virágzik, de leginkább levelével díszít.

Vörös levelű tűzesők

 

Ezekben a színekben találkozhatsz vele

További ötletekért kövess a facebookon: Czeróczki Díszfaiskola

Inspirálódnál? Nézd meg az Árnyékos Kert táblám a Pinteresten!

 

A képek forrása: pinterest (rájuk kattintva elérhető)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr948597864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása