Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

5 dolog, amit most érdemes megcsinálnod a kertedben

2020. április 10. 07:49 - Czeróczki Zsuzsa

Vendégcikk Megyeri Szabolcstól

A tavasz a kertrendezés, a kertészkedés, a növénygondozás időszaka, hiszen ki ne szeretne valamilyen békés, szabad levegőn végezhető, pihentető hobbit, aminek ráadásul még kézzelfogható, netán ehető haszna is van.  A növények körüli sürgés-forgásnak sajnos szomorú aktualitása is van, a mostani hetekben erősen felértékelődnek az otthon végezhető, a szabadidőt kellemesen és értelmesen kitöltő elfoglaltságok, bizonyára nem kell magyarázni, hogy miért.

terasz.jpg

Az ilyen félig-meddig kényszerűen elvégzett kertészkedésnek van egy hatalmas pozitívuma, mégpedig az, hogy végre elvégezheted azokat a régóta halogatott, vagy eddig idő-, és energiahiány miatt tologatott feladatokat, amik egyébként már rég esedékesek voltak. Az ilyen teendőkből gyűjtöttem össze egy csokornyit, hogy ötleteket adjak, ha most még tanácstalanul álldogálsz a kertedben!

Ásd fel a kertet! 

Az ásás nem éppen a legnépszerűbb elfoglaltság, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy nehéz fizikai munka. Persze ha van ráérős idő, akkor más a helyzet, hiszen el lehet osztani több, sok napra a munkát, és így már rögtön nem olyan vészes. Az ásással a talaj lazább szerkezetű, oxigénben dúsabb lesz, így a növények gyökerei könnyebben tudnak terjeszkedni, vagyis a fejlődésük felgyorsul. Használj háromszög fejű ásót, lehetőleg ergonomikus nyéllel, és húzz védőkesztyűt a hólyagok megelőzésére. Az átforgató ásással egy időben kihelyezhetsz tápanyagdús komposztot is, növényeid garantáltan meghálálják!

kert-asas.jpg

Alakíts ki veteményest! 

A kertek túlnyomó többsége manapság díszkert, tehát gyep és dísznövények együtteséből áll. Pedig bárhol jutna egy kis szeglet, pár négyzetméter zöldségféléknek, fűszernövényeknek, vagy épp gyógynövényeknek. Jelölj ki egy napsütötte részen egy kisebb területet, ásd fel, helyezz ki szervestrágyát, és vess magokat, ültess palántákat. A bátortalanok kezdhetik ún. oltott palántákkal, amik ugyan drágábbak, de nagyon ellenállóak, és terméshozamuk kiemelkedő. A fűszernövények és gyógynövények közé kerülhetnek virágos dísznövények, vadvirágok is, így a látvány sem csorbul!

magasagyas.jpg

Tedd élettelivé a kertet! 

Manapság divatosak a madárbarát, sőt a rovarbarát kertek is, melyek élővé, lüktetővé varázsolják közvetlen környezetedet. Az ilyen birtok vezérlőelve, hogy speciálisan válogatott növényekkel madarakat vagy rovarokat vonz a területre. A szárnyasok rajonganak a fészekrakásra alkalmas, sűrű ágrendszerű cserjékért és díszfákért, kedvelik az ehető bogyótermésű növényeket, és hálásak a kitett vizes itatótálakért. A rovarokat (köztük a csodás pillangókat) mézelő, erősen illatozó, rikító színű virágokkal csábíthatod kerítésen belülre!

madarbarat-kert.jpg

Készíts tavat! 

Persze nem kell rögtön nagy kerti tóra gondolni, elsőre kiválóan megteszi egy dézsató is! Ehhez csak egy dézsát kell szerezned (lehetőleg rusztikus, legalább 80-100 cm átmérőjű, alacsonyabb fa edényt), és kezdődhet is a kialakítás. Szükséged lesz kövekre, dekorációs elemekre, vízinövényekre, na meg egy jó adag kreativitásra. Haladók apró csobogót is beépíthetnek, akvarisztikai üzletekből ehhez könnyen lehet rendelni eszközöket. A kis dézsató halak tartására jellemzően nem alkalmas, de békák megjelenésére biztos számíthatsz. A vízfelület megnyugtató hatása és illata csodás élmény lesz!

kerti-to.jpg

Tedd három dimenzióssá a kertet! 

Az általános díszkert elrendezés a keretet adó tuja-, vagy sövénysor ölelésében lévő gyepes felület jelenti, ami azonban sokszor unalmas, és laposan kétdimenziós. A dekorációs értéken nagyon lendíthet, ha elkezdesz felfelé is építkezni! Készíts sziklakertet, spirális alakú, felfelé csavarodó díszágyást, alacsony, elfekvő cserjék helyett szerezz be magas törzsre oltott fajokat, melyek miniatűr fákként törik meg az egyhangúságot. Készíts geometriai alakzatot követő, vagy figurális pergolát, vagy akár egy szaletlit, és futtass rá virágos kapaszkodó növényeket! A kert izgalmasabb, ingergazdagabb lesz, ha a tekintet nem tudja azonnal átfogni, hanem a megismeréséhez fel kell fedezni, be kell járni!

Természetesen számos egyéb lehetőség is akad, a lényeg hogy a jó idő beköszöntével tölts minél több időt a birtokodon! Bátran vágj bele új elképzelések, kreatív ötletek megvalósításába, ne feledd, a nem tökéletes, de egyedi látkép mindig érdekesebb, mint a rendezett, szabályszerű, de unalmas kialakítás!

 

A posztot köszönöm vendégszerzőnknek, Megyeri Szabolcs kertészmérnöknek! Szabolcs további cikkeit itt találod

Szólj hozzá!

#maradjotthon és legyen saját paradicsomod

2020. március 22. 23:38 - Czeróczki Zsuzsa

Most, hogy az otthonunkat már tökéletesen kitakarítottuk, tüchtig rendben állnak a szőnyegrojtok, kell egy kis kikapcsolódás. A kertészkedés tökéletes stresszoldó, ráadásul a végén saját paprikád és paradicsomod is lesz. A palántanevelés nagyon egyszerű, és gyerkőcökkel is nagyszerű időtöltés.

Tovább
Szólj hozzá!

Az igazság a kék rózsáról, és egyéb kerti titkok...

2020. január 19. 20:31 - Czeróczki Zsuzsa

Mikor lesz ez ilyen színű, mint a képen?! Van kék rózsa?! És rózsamag?

A fenti fotón lévő növény nem létezik, mégis sok helyen lehet vásárolni a magjából. Kis utánajárással kideríthető, hogy nem fognak meztelen hölgyek csüngeni a teraszon. De könnyű bedőlni, ha van némi igazságalapja is a sztorinak. Íme 3 kérdés, amit rendszeresen feltesztek nekünk az üzletben:

Mikor lesz kékebb az ezüstfenyő?!

Ugyanolyan színű lesz, mint amikor ültettük. A fiatal hajtások valamivel világosabbak, de később ők is beérnek. Vannak viszont kékesebb árnyalatú fajták, ám ezek színe már fiatal korban is látszik. Annyira kék azonban sohasem lesz, mint a bal oldali képen.

8_24_220.jpg

A bal oldali szín irreálisan kék

Kék rózsa van?

A rózsából hiányzik a kék szín termeléséért felelős gén, és természetes úton nem is nemesíthető ki. A piacon kapható példányok eredetileg fehér rózsák kékre festve. Hála a génsebészetnek a két legnagyobb növénynemesítő cég 2009-ben megalkotta a Suntory Blue Rose Applause fantázianevű rózsát. Egy genetikailag módosított Agrobacterium törzset fecskendeznek a rózsai szirmaiba, mely képes a kék színanyagok termelésére. DE a rózsa szirmai savas pH értékkel bírnak, ami a kék színanyagoknak egyáltalán nem komfortos. Így kaptak egy lila rózsát. 

8_24_220_1_1.jpg

A bal oldal photoshop, a jobb oldalon a Suntory Blue Rose Applause

big-sales-blue-dragon-rose-seeds-rare-beautiful-stripe-rose-bush-plant-garden-and-yard-flower.jpg

Ezt a fotót pont egy aukciós oldalon találtam, természetesen photoshop. Igen, tudom: lehet kapni a közkedvelt kereskedelmi oldalakon akár még magot is belőle...ez meg is ér egy következő bekezdést

A rózsák magról szaporítása

A rózsák magról ültetése teljesen lutri. A kertészetekben árult rózsák ivartalan szaporítással (oltással) előállított példányok. Tehát garantáltan fajtaazonos növények, mindegyik örökíti az anyanövény tulajdonságait. Ha magról szaporítunk az ivaros szaporítás, és ez a rózsáknál a legritkább esetben hoz fajtaazonos eredményt. Ezt a módszert a nemesítők rendszeresen használják új virágszínek és -formák létrehozására.  Ám az alapfajok pl a Csipkebogyó - Rosa canina, vagy a Japán rózsa - Rosa rugosa ültethetők magról is.

Japán rózsa - Rosa rugosa  fotó innen

 

Hirtelen ennyi merült fel a kertészeti 'fake news' témakörben. Kérdésed vagy ötleted van, esetleg te is belefutottál már bizonytalan információba ebben a témában?! Várunk a Kerti Tippek csoportban, katt ide

Szólj hozzá!

Kerti tippek az év színében - kobaltkék

2020. január 03. 14:44 - Czeróczki Zsuzsa

2020 - classic blue

A Pantone az ezredforduló óta minden évben megválasztja az év színét, 2020 a kobaltkék éve. A divaton, lakberendezésen át a design minden területén ez lesz a meghatározó. Megnyugtat, magabiztosságot sugall és kapcsolatot teremt. Így köszön vissza a kertből: 

 

Kiegészítők

Remekül kombinálható naranccsal, ezüsttel, vörössel. Válassz kék kaspókat, kerti padot, szobrokat

fotó: innen

fotó: innen

Kék pad a zöldben?! Fine Art America  fotó: innen

Víz

Víz minden kertbe kell! Tervezéskor ügyelek arra, hogy legalább egy madáritató formájában megjelenjen. Már a látvány is megnyugató hangulatot áraszt

A mini csobogó akár a teraszon is jól mutat fotó innen

Egy ilyen medence minden álmom, gondolom nem vagyok egyedül :)  fotó  innen

 

Árnyékos területen macerás a vizet tisztán tartani, de imitálhatjuk kavicsokkal is. A japán kertépíteszetben ezt száraz-pataknak, vagy száraz vízesésnek nevezik. fotó innen

Örökzöldek

A kék színű örökzöldek népszerűsége töretlen, de ritkák az igazán kék levelűek. Az alábbiak nem csak a prospektusokban kékek: 

Kék Atlasz Cédrus - Cedrus atlantica 'Glauca'

Az alapfaj (Cedrus atlantica) Észak-Afrikában honos (Atlasz-hegység, Marokkó). A 'Glauca' tűlevelei erősen kékes színűek, csomokban nőnek 2,5 cm hosszúak ágrendszere sűrűbb. Igazán látványos, különleges fenyő. Növekedése fiatal korban lassabb, végleges magassága kb 25 méter. Melegkedvelő és szárazságtűrő, tápanyagban gazdag talajban érzi jól magát. Szoliterként ültesd (szoliter = önálló, dekoratív, a kert kiemelt pontján lévő) 

Himalájai boróka - Juniperus sq. 'Blue Star'   fotó innen Alacsony növésű (60 cm), kompakt örökzöld. Előkertbe, dézsába ajánlom, redszeresen öntözd. Melegtűrő.

Kék csenkesz - Festuca glauca  Igazi szárazságtűrő faj, ahol semmi sem bírja, ő jól érzi magát. Akár kisebb dézsába is ültetheted. Napos helyre ajánlom  fotó innen

Virágok

A kék szamárkenyér és a kék zsálya népszerű lesz idén is, További kék egynyáriak és évelők: szarkaláb, gólyaorr, íriszek, bársonyviola fajták, árnyékliliom fajták, fürtösgyöngyike, nefelejcs...  fotó: innen

Kedvencetek, a hortenzia sem maradhat ki természetesen! Félárnyékos helyen, jó minőségű, nedves talajban érzi jól magát. Kék virágai csak savanyú talajon lesznek, ezért kávézaccot, tojáshéjat ajánlott a földjéhez keverni. Ha igazán kéket szeretnél, öntözd timsós oldattal...a Dunántúlon persze ez fel sem merül :) fotó innen

 

Burkolatok és térhatárolók

Ez merész választás, és nagyon jól el kell találni a pontos színt, illetve az arányokat. De megéri kísérletezni. 

Egy sima deszkakerítés is igazi műalkotássá válhat  fotó innen

Ez a marokkói hangulat Európában is megállná a helyét  fotó innen

A burkolatoknál ügyelj a csúszósságra! fotó innen

 

További inspirációt talász a Kertek Az Év Színében táblámon

Kérdéseidet a Kertész Válaszol csoportban örömmel várom

Kertészkedésben gazdag új évet:) 

Szólj hozzá!

A legszebben színeződő fák

2019. október 08. 19:11 - Czeróczki Zsuzsa

Az első hideg éjjelek igazi színpompával kápráztatnak el minket. Kihagyhatatlan élmény a színes avarban sétálni. A saját kertünkbe is érdemes az őszi színeket becsempészni. Kezdjük a legszebben színeződő őszi fákkal. 

Tovább
Szólj hozzá!