Bazsalikom, metélőhagyma és kapor
fotó: www.aujardin.info
Tippek, hogy könnyebb legyen:
- írd rá a nevét mindre! Ha még kezdő kertész vagy könnyen összekeverheted őket, és ha nem ismered meg, akkor nem is fogod használni
- Ha cserépben vagy ládában termeszted őket, akkor legyen alul cseppfogó tálca.
- Ha szabadföldbe ülteted válassz napfényes helyet számukra
- Amint megvesszük őket azonnal ültessük át! A cserepük túl pici ahhoz hogy egészségesen fejlődjenek.
- Hosszú távon mindegyikre igaz, hogy egészségesen csak kinn fognak fejlődni. Valameddig tarthatjuk a lakásban, de az ízek-illatok nem lesznek igazán intenzívek
- a felesleges hajtásokat szellős, árnyékos helyen megszáríthatjuk és befőttesüvegben elrakhatjuk télire. Az üveg aljára kerüljön egy teáskanál rizs.
- beszerzésre a kertészeteket ajánlom, az áruházláncok polcain tartott növényeknek alacsony a túlélési rátájuk.
1. Bazsalikom
Talán az egyik legnépszerűbb fűszernövény. Egyéves, tehát ősszel sajnos elpusztul. Minél nagyobb cserépbe, jó minőségű virágföldbe, napfényes vagy félárnyékos helyre ültessük. Erős napsütésben, ha a leveleket víz éri megperzselődhetnek! Titka: nem szabad hagyni virágozni! Ha a hajtásait visszacsíped, a bimbókat eltávolítod szép dús növényed lesz.
Kedvelem a színeslevelű, vagy fodroslevelű változatát is. Szép levélformája és színe miatt virágágyba is nagyszerű választás. Kártevője, betegsége nem nagyon van, a csigák kedvelik.
Mivel gyorsan nő majd és mindig csipkedni érdemes a hajtásokat, a felesleges hajtásokat megszáríthatod és elrakhatod télire.
A szúnyogok nem kedvelik!
2. Metélőhagyma vagy snidling
Kellemes, nem erős hagymaíze van. Apróra vágott levele nem csak esztétikus dísz, hanem nagyszerű fűszer is. Tésztafélékhez, salátákhoz, sülthúsokhoz ajánlom
Akár a virágait is fogyaszthatod, erről itt olvashatsz bővebben: 10 virág a tányéron
Cserépben és szabadföldben is jól érzi magát, évelő. Télen nem kell bevinni, nyugodtan maradhat kinn akár cserépben is.
Ha a virágokat lecsíped dúsabban fejlődik
fotó: http://www.threelittlehalves.com/2014/06/the-spring-finale-summer-prelude.html
3. Rozmaring
Ha cserépben szeretnéd termeszteni nagyobb cserepet válassz neki. Örökzöld, alacsony igényű fűszernövény.
Akár illatos sövényt is nevelhetsz belőle, itt olvashatsz róla: Virágzó sövények
A mi nagy kedvencünk a rozmaringos sült burgonya, illetve minden paradicsomos ételhez teszek egy picit. Sülthúsokhoz is nagyszerű
A szúnyogok nem kedvelik
Télen nem kell bevinni, de csak a magyar faják fogják túlélni a telet, ezért lényeges, hogy kertészetben vásároljunk.
Fotó: http://livedan330.com/
4. Menta
Menta mindig kell, a limonádéba, a sültekhez, a koktélba...
Ráadásul rovarriasztó, és emésztést segítő hatása van.
Ha cserépbe rakod akkor egyedül ültesd, mert minden mást elnyom. Ezzel a tulajdonsággal számolj, ha kiülteted . Hagyj helyet számára, vagy ritkítsd rendszeresen.
Igénytelen növény, de öntözéssel szebben fejlődik, évelő.
Köhögéscsillapító, légzéskönnyítő. Forró melegben meleg teaként fogyasztva az arab országok kedvelt itala. (Az illóolaja kicsapódva a bőrön hűsítő hatású)
fotó: http://www.diyandmag.com/
5. Koriander
A magját, a gyökerét és a levelét egyaránt használják.
A levele a népszerű pho leves alapvető ízesítője, de bármilyen levesnek különleges karaktert ad.
Egyéves, levele a petrezselyemhez hasonlít, de jellegzetes illata van.
Emésztés javító hatású
fotó: DivineCaroline.com
Ha kedvet kaptál a kertészkedéshez és a következő részre is kíváncsi vagy, kövess a facebookon: Kerti Tippek
Ha fűszernövént szeretnél, nézz be hozzánk is! Szeretettel várunk: Czeróczki Díszfaiskola