Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

Akácvirágos bodzás limonádé - Tökéletes frissítő a kertből

2015. május 19. 10:33 - Czeróczki Zsuzsa

A hétvégét a barátainkkal az erdőben töltöttük, akácvirágzást ünnepeltünk. Ez majdnem olyan, mint a japánoknál a cseresznyevirágzás, csak mi ilyenkor babgulyást főzünk :)

Amikor ilyen sokan vagyunk egy nagy fazékban mindig készítek limonádét. Ennek örülnek a gyerkőcök és felnőttek is, sokkal jobban frissít mint bármilyen üdítő. Annyira ismertek már, hogy valamivel mindig megbolondítom, ez általában menta, mert ez mindig van otthon, de most stílusosan akác és bodzavirág került bele. A legtöbben furcsán pislogtak amikor az összegyűjtött virágok bedobtam egy nagy fazékba - szerintem aggódtak, hogy ez is a babgulyásba kerül :) Most közkinccsé teszem a receptet, hogy Ti is élvezhessétek otthon ezt az isteni limonádét:

 

Akácvirágos bodzás limonádé (5-6 liter)

  • 5-6 db akácvirág (az egész fürt)
  • 15-20 db bodzavirág
  • 30 dkg cukor (de van aki többet vagy kevesebbet szeret, lecserélhető mézre, stb..)
  • 10 evőkanál citromlé

A virágokat átnézem, hogy ne legyen rajtuk bogár, stb és kb 2 liter vízben beáztatom. Én kb 1 órát szoktam áztatni, de minél többet van a vízben, annál jobban érezni a zamatát. Utána hozzákeverem a cukrot és a citromlevet, felöntöm a maradék vízzel és kész is.

Egy kis plusz :)

Akinek van kedve kísérletezni az még rakhat bele citromfüvet, bazsalikomot, stb... A gyümölcslevek is nagyon különlegessé teszik a limonádét, én narancslevet szoktam még belekeverni. A felnőttek kaphatnak bele pezsgőt is! :)

Elnézést de elfelejtettem lefotózni, ezen a képen viszont láthatjátok, amikor még a virágok a piros lábosban áznak. Éppen Jázmin szülinapját ünnepeltük.

[caption id="" align="alignnone" width="760"] A virágok a piros lábosban áznak éppen[/caption]

A limonádénak olyan lesz az íze, mint a virágok illata!

Egészségetekre :)

 

Fontos megemlítenem a növénygyűjtés szabályait:

  • út mellett semmilyen növényt nem gyűjtünk
  • a virágok max. 1/3 át szedjük le egy növényről
  • nem tépjük, hanem metszőollóval vágjuk
  • gyökerestől nem szedünk ki semmit, (kivéve persze ha a gyökeréért gyűjtjük az adott gyógynövényt, de ekkor max a populáció 10%át szedhetjük ki)
  • szemétkupac, trágyarakás, stb... mellett nem gyűjtünk
  • egészséges, ép növényrészeket szedjünk le

Ha ezek nem tartjuk be, az önmagunkra is veszélyes lehet, és a növénypopulációk is elpusztulhatnak.

További ötletekért kövess a facebookon: kerti tippek Kerti Tippek

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr238597872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása