Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

Így ültesd át az orchideád

2021. február 08. 23:29 - Czeróczki Zsuzsa

Látványos és könnyen gondozható díszei az otthonunknak a lepkeorchideák. Hogy szépségüket megőrizzék időnként őket is át kell ültetni.

Fotó: Artem Beliaikin

Mikor?

Ha a földjük látványosan megfogyatkozott: Az orchideák természetes élőhelyükön a fák ágai között lehullott levelek és fadarabok között kapaszkodnak meg, az ültetőközegük is ebből áll. Ez folyamatosan bomlik, ezért időnként pótólni kell. Virágzás után érdemes időzíteni az átültetést...Én virágzás közben tettem, de most jutott rá időm :)

Ha kinőtték a cserepüket: Ha a gyökerek már teljesen átszőtték a cserepet és esetleg már az oldalsó nyílásokon ki is bújtak, ideje nagyobb otthont választani a kedvencünknek.

2.jpg

Így néz ki amikor a cserepet már túlzottan átszőtték a gyökerek

Milyen földbe?

Speciális orchideaféléknek összeállított ültetőközegbe. Ez teljesen más összetételű, mint az átlagos virágföldek, főként faaprítékot és kókuszrostot tartalmaz. Használj orchideacserepet, onnan ismered fel, hogy ez teljesen átlátszó műanyagból készült

1_1.jpg

Szükséged lesz speciális földre és ültetőcserépre

Hogyan?

Óvatosan nyomd meg a cserepet kétoldalról, és húzd ki belőle a növényt. Az elhalt gyökereket vágd le egy tiszta ollóval.

4.jpg

Jól láthatóak az elhalt gyökerek, ezeket egy tiszta ollóval levágtam

Szórj egy kevés földet az új cserép aljára, helyezd bele a növényt és szórd körbe földdel. Óvatosan rázogasd meg és nyomogasd meg közben, hogy mindenhova kerüljön az új földből.

3.jpg

Én kanalat használtam a föld kijuttatásához

Utolsó lépés

Állítsd a cserepet langyos állott vízbe egy éjszakára, hogy az ültetőközege teljesen átnedvesedjen. A következő hónapban ne tápldatozd a kedvenced.

5.jpg

Lepkeorchidea a kertészetünkből

Az orchideák további gondozásáról itt tudsz olvasni: Az orchideák gondozása

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr6516416802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása