Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

8 füves kerti tipp

2017. május 09. 12:17 - Czeróczki Zsuzsa

- hogy ne csak a szomszédé legyen zöld

Mindenki szép zöld gyepre vágyik a kertjében. A  csodás angol kertek üdezöld pázsitja a legtöbbünk célja.  Van egy régi poén a kerttervezők között ezzel a kapcsolatban:

"Az angolgyep titka a többszáz évi nyírás"

Nem is olyan poénos ugye?! Kinek van ennyi ideje a fűben bogarászni?! Pedig tényleg a rendszeres ápolással lesz a legszebb. Nézzük miből áll a rendszeres ápolás:

1. Lelkesen nyírjuk

Minél többször nyírjuk, annál szebb lesz, de a minimum hogy hetente 1 alkalommal nekiesünk. A nyíróeszköz legyen éles, ne tépje, hanem vágja a szálakat. Nekem manuális hengerkéses fűnyíróm van, mert nagyon pici a kertem. 100 nm alatti kertben szerintem elég a hengerkéses fűnyíró, nem kell madzagot húzni, és környezettudatos választás. 300nm alatti kertekbe az elektromos fűnyírót javaslom, efölött már érdemes beruházni egy benzinmotoros fűnyíróra. Persze mindenki maga dönti el, hogy számára mi a kényelmes, a lényeg az éles vágókés.

Ha életlen eszközzel dolgozunk akkor a fűszálakat csak letépi és a tetején ottmaradnak az elsárgult szálak.

2. Gyepszellőztetés

Az öntözés és taposás következtében a talaj betömörödik, így a fű gyökerei nem tudnak ideálisan fejlődni. A talajon filcréteg alakul ki az elhalt szálakból és mohából. Választhatunk elektromos vagy kézi gyepszellőztetőt, de egy gereblye is megteszi. Ez az eszköz segít a talaj fellazításában, összeszedi az elhalt szálakat, és a kis késeivel elvágja a fű gyökereit. Ahol a gyökérzetet elvágtuk, ott új növény sarjad, így a gyepünk tömöttebb lesz.

Gyepszellőztető (ezermester.hu)
kézi gyepszellőztető, de egy erősebb gereblye is kiváló

Itt motiválnék mindenkit a gereblyézésre, mert remek hasizmot varázsol! Erre gondolj majd a következő 3 napban, mikor rettenetes izomláz kínoz :)

3. Tápanyagutánpótlás

Ahhoz, hogy ideálisan fejlődjön és a betegségekkel szemben ellenálló legyen a fűféléknek is tápanyagra van szüksége. Manapság már sok márkából választhatunk, valamely jól ismert professzionális cég termékét ajánlom. Lehetőleg gyomirtóval kevert és tartós hatású műtrágyát használjunk. Ha tartós hatású terméket választunk ezzel évente csak egyszer kell foglalkoznunk. Figyeljünk az egyenletes kijuttatásra, különben a fű sávos lesz vagy kiéghet..

Kézi műtrágya szóró

Én simán kézzel szoktam kiszórni, de ezt inkább csak a háziasszonyoknak ajánlom, mert kb hasonlóan kell csinálni mintha egyenletesen szeretnénk cukorral beszórni egy nagy tálca süti tetejét...kicsit nagyobb a tálca :)

4. Gyomok

Ha olyan műtrágyát választunk ami egyben gyomirtóval kevert akkor a probléma nagyrészét letudtuk. A legtöbb gyom a rendszeres nyírástól kipusztul, de van pár olyan amit kézzel kell kiszednünk. Bizony, elő a kiskést, vagy van erre egy speciális keskeny kisásó!  A legnépszerűbbek:  pitypang, az útifű, és a lóhere.

lehetőleg gyökérzettel együtt távolítsuk el

5. Tarackos kérdés

Sokan rettegnek a taracktól. Én szeretem. Ha rendszeresen nyírjuk és kezeljük nagyon szép pázsit lesz belőle. A mi éghajlatunkon nyáron van pár hét amikor borzasztó forróság és szárazság van. De a tarack azt is ki fogja bírni, mindent túlél. Ha elutazunk egy hétre és nem lesz aki locsolja, megbarnul. Hazaérünk és elkezdjük locsolni megrázza magát és kizöldül. Olyan sovány talajokon is megmarad ahol semmi más fűféle, és még szép is lesz. Szerintem nincs vele semmi baj, maradjon. Ez biztosan nagy vitát fog kiváltani, de ha nincs idő állandóan a kertben lenni, vagy elég rossz minőségű a talaj, akkor igen egyszerű és praktikus ha tarack is van a fűben.

Ausztráliában sovány szikes talajokon, és árnyékos területeken kifejezetten ajánlják a gyep alternatívájaként. Gondoljunk csak bele: miért szednénk ki valamit ami természetes gyepként ott nő és virul. Hogy a helyére egy kényesebb és nehezen fenntartható másik fűfajtát ültessünk?!

Ilyen lesz. Azért nem rossz, ugye?! grevilleanursery.com

Arra azért készüljünk fel, hogy nem fog egyhelyben maradni, mindenhova elindul. Az ágyások szélélre rakjunk a földbe műanyag ágyásszegélyt, így nem megy be a növények közé. Ha elszeretnénk távolítani akkor kézzel tegyük ezt, és ne kerüljön a komposztba!

6. Öntözés

A rendszeres öntözés nagyon fontos. Tavasszal talán nem is annyira, ha az időjárás csapadékos. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű csapadékot kapjon. Nyáron ne öntözzünk napközben, a reggeli locsolásnál praktikusabb a késő esti, így több nedvességet vesz fel a talaj és a növények, kevesebb párolog el és vész kárba.

7. Pótlás

Ahol hiányt tapasztalunk ott vessük felül. Gereblyével lazítsuk fel a talajt, szórjunk rá fűmagot és virágföldet, tapogassuk le és öntözzük.

A virágfölddel kevert fűmagot egyengessük el és tapogassuk le

8. Dimbek-dombok

Ha zavarnak a terep egyenetlenségei akkor itt az ideje feltölteni őket. A szemfüles kerttulajoknak van komposztjuk, én ezzel szoktam beszórni a gödröket. De ha nincsen a virágföld is megfelelő. Ha mélyebb a gödör akkor egy kis fűmagot is keverjünk a virágföldbe.

Örömteli kertészkedést kívánok :)

További kerti tippekért kövess a facebookon: Kerti Tippek

Nézz körül a kertészetünkben: Czeróczki Díszfaiskola

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr8212492825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HPEx20i16v 2017.05.12. 12:04:21

Csak egy kérdés. Elég nagy a telkünk (6100 m2). Nem igazán szerettem volna füvesítéssel foglalkozni, így ami kinőtt az építkezést követően, azt lenyírtam. Mára teljesen zöld felület van, természetesen tele mindenféle (nevezzük így) gyomnövénnyel. Természetesen vannak fűfélék is nagy mennyiségben. (Elvileg ilyen esetben ősgyep lesz belőle)
Szóval a kérdés: ha rendszeresen nyírom, akkor azzal jobbat teszek neki? A terület nagyságából fakadóan felejtős az öntözés, illetve egy ráülős, rider fűnyíró traktorral, mulcsolva nyírok.

Czeróczki Zsuzsa 2017.05.16. 14:31:02

@HPEx20i16v: Amit eddig csinált az tökéletes! Ha sűrűbben nyírja a gyomnövények fokozatosan kipusztulnak. Ha öntözni is lehetne, tökéletes gyep lenne belőle. Ha a jövőben valamikor fogják öntözni, akkor kapjon majd egy kis tápanyag-utánpótlást is!
Örömteli kertészkedést kívánok!

HPEx20i16v 2017.05.16. 14:54:11

@Czeróczki Zsuzsa: Köszönöm szépen, akkor megnyugodtam. Viszont lenne még egy kérdésem. Levendulából is van egy nagyobb terület beültetve. Amennyit én tudtam róla (semmit), nem vágtam vissza sosem. Minap olvastam egy cikket és abban volt erről szó. Viszont nálam a bokrok belül már fásak és üreges (levél és hajtás mentes). Tudom tavasszal kell őket visszavágni, de mennyire lehet majd?
süti beállítások módosítása