2017. feb 16.

Tavaszi metszés

írta: Czeróczki Zsuzsa
Tavaszi metszés

Az első tavaszi napokon már remeg a kezünkben a metszőolló. Sokan kérdezitek, hogy mit hogyan kell metszeni, na nézzük!

Általános szabályként elmondható, hogy virágzás után metszünk és az ágak kb 2/3át távolítjuk el. De nézzük ezt pontosabban:

Valahogy így érzi magát az ember :) -fotó: pinterest

 Tavasszal virágzó növények

aranyvessző, orgona, téli jázmin, babarózsa, labdarózsa, szomorú barka, stb

Virágzás után metsszük őket, ha tavasszal tesszük eltávolítjuk a kinyílni készülő virágokat. Alakíthatjuk kívánt formára: gömb, tojás stb... Ha önálló bokornak szeretnénk akkor az ágak 2/3-át távolítsuk el egy kifelé álló rügy felett.

virágzás közben metszeni külön öröm :)  fotó:http://www.flowerpatchfarmhouse.com/ 

Figyelem: A szomorú barka tavasszal virágzik, tessék a barkák eldobása után megmetszeni! Július után semmiképp, mert akkor odavesznek a barkák! (ezeket mindig az egy éves hajtásokon hozza)

Szomorú barka fotó: http://magicznykacik.blox.pl

Nyáron és ősszel virágzók:

rózsalonc, nyáriorgona, kékszakáll, hortenzia, stb

Őket az első fagyok elmúltával tavasszal metsszük meg. Van aki ősszel szokta, ez sem probléma. De tavasszal ezeket át kell nézni, és a fagyási sérüléseket távolítsuk el. Továbbá azért is praktikusabb az tavaszi metszés mert így ősszel több rovar talál menedéket a termések és az elnyílt virágok között.

Jó példa az árnyékos részek kihasználására: gólyaorr, babárok, árnyékliliomok és hortenziák, fotó: A-La-Campagne - facebook

Rózsa

David Austin rózsa - Olivia  fotó: www.davidaustinroses.co.uk

A rózsa az kérem mindig kivétel! :) Tavasszal a fagyok elmúltával metsszük meg és takarjuk ki a töveket. A nagyon öreg elfásodott ágakat eltávolíthatjuk. A sebeket érdemes lekezelni fertőtlenítővel. Az első egészséges rügyre vágjuk vissza a töveket, így kb arasznyi ágak maradnak. A 0.5cm-nél keskenyebb hajtásokat távolítsuk el.

A helyes technika

Virágzás közben: Az elnyílt virágokat távolítsuk el! Ezeket az ágakat az első 5-ös (vagy ha nincs 3-as) levélig vágjuk vissza, Mindig figyeljünk, hogy kifele álló rügy legyen amit meghagyunk.

fotó: http://ww2.englishroseforum.com/ 

Figyelem: a rózsák által nevelt magból nem fog ugyanolyan kikelni, mint amiről leszedtük! - Az ivaros szaporítás más nemesített fajoknál sem örökíti az anyanövény tulajdonságait, vagy csak elenyésző százalékban- Igen tudom, hogy árulnak rózsamagot a neten,  de nem kell mindennek bedőlni. Nem véletlen, hogy kertészetben nem találkozunk soha rózsamaggal. Ugye?! :) Plusz a  termésérlelés csak legyengíti a tövet.
 

Sövények

Itt általános szabály, hogy minél sűrűbben metsszük annál szebb lesz. Szóval hajrá! Augusztus közepe után ne metszünk, hagyjuk beérni a hajtásokat a fagyok előtt.

Ügyeljünk a helyes sövényforma kialakítására különben az alja felkopaszodik! Tudjátok: alul széles, felül keskeny :)

 helytelen                          helyes  (fotó: pinterest)

Nem kell metszeni:

A magnólia, fenyőfélék, tujafélék, rhododendronok, örökzöldek...ezeket csak akkor metsszük ha formára szeretnénk őket alakítani.

A virágzóknál pl. magnólia ügyeljünk a virágzás utáni metszésre

A rhododenronok, azáleák elnyílt virágait vágjuk le

Rhododendron kert    fotó: FourSeasonsGarden-flickr

A helyes metszési technika

1

További kerti tippekért kövess a facebookon: Kerti Tippek

Örömmel látunk a kertészetünkben: Czeróczki Díszfaiskola

 

Sövényt ültetnél, itt egy kis segítség: Sövény ABC

 

 

 

Ha már profin metszel, készíts spalírt: Spalír- a formára metszett gyümölcsfa titka 

képek forrása: pinterest

Szólj hozzá

tavasz csináld magad kert rózsa orgona metszés aranyeső különlegesség magnólia kerttervezés sövény virágzó aranyvessző liliomfa bangita azálea rhododendron babarózsa DIY labdarózsa formára nyírt növény metszési technika szomorú barka sövény forma