Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

Légtisztító szobanövények + ötletek a NASA-tól

2016. január 12. 07:28 - Czeróczki Zsuzsa

Ideges, fáradt, letört, ingerült? Zárt szobában dolgozik, állandóan fáj a feje és koncentrálóképessége is kisebb? Csökkentheti, akár meg is szüntetheti problémáját, ha szobáját megfelelő növényekkel telepíti be!

 Fotoszintézis folyamata: a növények széndioxidot kötnek meg és oxigént bocsátanak ki. Mi pedig fordítva, oxigént lélegzünk be és széndioxidot lélegzünk ki. Így tudunk lélegezni, ez az örök körforgás. Bár ezt most nagyon leegyszerűsítve és sarkosan fogalmaztam de ez a folyamat lényege.

A szobalevegő páratartalma

A beltéri levegő akkor egészséges, ha  páratartalma 45-55 % közötti. A téli fűtés okozta száraz szobalevegő (kb 20%) nagyban hozzájárul a légúti betegségek kialakulásához, mert ha kiszárad a légutak nyálkahártyája elveszíti védekezőképességét. Ebben a környezetben a szőnyegek, textíliák, szinte folyamatosan port bocsátanak ki. A párologtató készülékek sokat segíthetnek az egészséges klíma megteremtésében, de a nagy levelű növények természetes, természetbarát párakibocsátását nem tudják helyettesíteni. Párásításra a nagylevelű növények a legalkalmasabbak. Miután a növények a részükre kijuttatott víz 97%-át visszajuttatják a levegőbe, a vízkedvelő növények remekül párásítanak. Ez a tulajdonságuk különösen a téli fűtési időszakban kedvező, illetve olyan helyen, ahol légkondicionálót használnak. Vízkedvelők pl. az alokáziák,aráliák, a bambuszok, filodendronok, pletykafélék.

 

Szennyezett szobalevegő

Egy forgalmas út mellett fekvő házban a beltéri levegő akár 5-7-szer is szennyezettebb lehet, mint a kinti! A NASA kutatói a legközismertebb beltéri növényeken végeztek kísérleteket, azzal a céllal, hogy megállapítsák, mely növények a leghatékonyabb a kulcsfontosságú légszennyezők eltávolításában. Abból a feltételezésből indultak ki, hogy a növények széndioxid mellett más gázok megkötésére is képesek. Egyes növények olyan jól vizsgáztak, hogy kiválasztották őket a jövőben felbocsátandó űrállomások biológiai fenntartásának szolgálatára.

A NASA mindenhol ottvan :)

A 'Clean Air Study' tanulmánya keretében azt kutatta, hogy melyek leginkább alkalmas növények egy űrhajó levegőjének tisztítására. Ezek a növények amellett, hogy megkötik a szén-dioxidot és oxigént termelnek jelentős mennyiségű benzolt, formaldehidet és triklóretilént szűrnek ki a levegőből. A formaldehid a szigetelő habokból, préselt bútorokból, tisztítószerekből, a benzol a festékekből, a triklóretilén szintén festékekből, ragasztóanyagokból, laminált felületekről kerül a levegőbe.A gázok megkötését 19 szobanövényen vizsgáltak. További előnyük, hogy kevés napfény mellett is jól fejlődnek, és leveleik képesek mesterséges fény hatására is fotoszintetizálni.
A NASA 15-18 jól fejlett szobanövény alkalmazását ajánlja 15-20 cm átmérőjű edényekben kb. 167 m² lakóterületre. Fontos a levegővel érintkező talaj felszíne is, ugyanis a talajban lévő mikroorganizmusok is részt vesznek a levegőben található mérgező anyagok kiszűrésében.

Toplista

A légtisztító növények toplistáját a NASA szakértői állították össze a NASA Clean Air Study tanulmány keretében:

Hedera canariensis - borostyán

Chlorophytum comosum - zöldike

Epipiremnum aureum - szobai futóka

Spathiphyllum `Mauna Loa' - vitorlavirág

Aglaonema modestum - rákvirág

Chamaedorea sefritzii - gyompálma

Sansevieria trifasciata - anyósnyelv

Philodendron scandens `oxycardium' - kúszó filodendron

Philodendron selloum - sellő filodendron

Philodendron domesticum - elefántfül filodendron

Dracaena marginata - piros szélű dracéna

Dracaena fragrans `Massangeana' - törzses dracéna

Dracaena deremensis `Janet Craig'- sávos dracéna

Dracaena deremensis `Warneckii' - sávos dracéna

Ficus benjamina - csüngőágú fikusz

Ebben az albumban találtok képeket  fenti növényekről: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.479465488762071.100337.127336320641658&type=3

 

Növényeket a hálószobába!

Az éjszakai műszakban az epifíta broméliák, orchideák és a szukkulensek dolgoznak, ilyenkor nyelve el a legtöbb széndioxidot. Ezért ezek a növények igazi hálószoba-növények, amelyek oxigéndússá teszik annak a helységnek a levegőjét, amelyben alszunk.

 

 

Mit tudnak az egyes növények?

- A vitorlavirág (Spathiphyllum) remek méregtelenítő;

- a szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) nem csak légtisztító, hanem párásításra is jól használható;

- a dracénák (Dracaena sp) kivonják a levegőből a triklóretilént, amely pl. a nyomtatóból vagy a fénymásolóból kerül a levegőbe;

- a tenyeres sugárarália (Schefflera actinophylla) szintén jó légtisztító és párásító is egyben,

- az aranygyümölcspálma (Chrysalidocarpus lutescens), a bambuszpálma (Chamaedorea seifrizii), a botpálma (Raphis excelsa), a törpe datolyapálma (Phoenix roebelenii), a howea pálmák (Howea sp), a fikuszok (Ficus sp) szintén bizonyítottan légtisztító hatásúak,

- a könnyen tartható anyósnyelv (Sansevieria) sem maradhat ki a sorból,

- a krizantém (Chrysanthemum) és a gerbera a formaldehidtől tisztítja meg a levegőt.

- az alokáziák (Alocasia) nagy levélfelülettel rendelkeznek, ezek párologtatják el a legtöbb vizet

- a filodendronok (Philodendron) nagy leveleikkel szintén rengeteg vizet párologtatnak és port kötnek meg, emellett a zöld levelű fajták remekül érzik magukat sötét helyen is.

Kertészetünkben a legtöbb szobanövény egész évben elérhető, webshopunkat itt éred el

További ötletekért, tanácsokért kövess a facebook-on: Kerti Tippek

Források: Garami Márta, Kertpont; webdoki; saját jegyzeteim

fotók: pinterest, rájuk kattintva elérhető a forrás

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr288597844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása