Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

Legyen Neked Esőkerted!

2015. május 26. 15:12 - Czeróczki Zsuzsa

Ha eddig azt gondoltad, hogy a csatornalefolyó unalmas, takargatnivaló része a kertednek akkor óriásit tévedtél! Mutatok pár ötletet, hogyan lehet ezt a területet is remekül feldobni.

Mi is ez?!

Egy szimpla kis esővíz gyűjtő terület, vagy edény, ami vizes, mocsaras hangulatot áraszt. Az esővíz gyűjtése és felhasználása nem annyira bonyolult feladat, mint elsőre tűnik.

[caption id="" align="aligncenter" width="458"] Modern hangulatú kertben, kis konyhakerttel a háttérben[/caption]

 

[caption id="" align="alignnone" width="693"] Az utcán is jól mutat[/caption]

 

Készíts esőkertet!

A megfelelő növényválasztásról is írok majd nektek, de példaként: kolokán, lizinka, nádak, sások, füzike, boglárka, íriszek, árnyékliliomok. Ezeket beleültethetjük valamilyen lazább ültetőközegbe és úgy a ládába, de én inkább azt javaslom, hogy a ládát töltsük meg kaviccsal és ebbe cserepestől helyezzük a növényeket. Így kevésbé fognak elburjánzani. Nagyobb méretű cserepeket válasszunk, hogy legyen helyük fejlődni.

[caption id="" align="aligncenter" width="595"] így készíts esőkertet ládából[/caption]

 

Ugyanez az elv, ha nem ládában hanem a földön szeretnénk esőkertet készíteni. Kiszedjük a földet legalább fél méter mélységben, agrotextilt helyezünk rá. Erre kerülnek a kavicsok, és a kavics közé cserépben a növények. Ilyenkor mindig ügyeljünk a ház felőli megfelelő szigetelésre!

[caption id="" align="aligncenter" width="360"] itt például egy kis patak készül /bhg.com/[/caption]

 

[caption id="" align="aligncenter" width="541"] Ilyen lesz[/caption]

Itt is látszik, hogy nem csak vízinövényeket rakhatunk a partjára. A partján lévő növényeket már nyugodtan a földbe ültethetjük. A kavicságyban lévőket hagyjuk csak cserépben.

[caption id="" align="aligncenter" width="516"] Egy irodaház belső udvara, ide gyűlik az összes esővíz[/caption]

 

[caption id="" align="aligncenter" width="480"] Családi ház esőkertje. A lefolyó alá helyezett nagyobb kövön kellemesen csobog a víz[/caption]

 

Árkok helyett

A köztereken hazánkban legtöbbször a felszíni csapadékelvezetésre van csak keret, ám ezt is meg lehet oldani esztétikusan is. Igaz ezekben az államokban látszik gondosabban ügyelnek a köztisztaságra mint nálunk... még egy indok arra hogy mindenki a kukába dobja a szemetet! :)

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Jobban mutat, mint egy árok[/caption]

 

[caption id="" align="aligncenter" width="333"] Ez is "csak" egy árok[/caption]

 

[caption id="" align="aligncenter" width="407"] Szuper nem?[/caption]

 

További ötletekért kövess a facebookon: Kerti Tippek

Esőkertes inspirációkat az Esőkert pinterest táblámon találsz

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr128597874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása