Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

Legyen Neked JAPÁN-kerted! II. rész NÖVÉNYEK /későtavasz/

2015. március 04. 16:17 - Czeróczki Zsuzsa

Ezzel a cikksorozattal abban szeretnék segíteni Neked hogy hogyan tudod becsempészni a kertedbe a japánkertek árasztotta egyedi hangulatot úgy, hogy az könnyen fenntartható, egyszerűen kivitelezhető, hazai környezeti viszonyokat tűrő és egy általános családi ház hangulatához illő legyen. A megfelelő növényválasztással átültethetjük az európai kertekbe is a japánkertek harmóniáját.

Az előző részben a koratavaszi  növények közül ismertünk meg párat, most következzenek a későtavaszi szépségek:

Japánjuhar - Acer palmatum

A japánkertek kedvelt növénye ez a törpefa. Levelével és szétterülő lombajával igazi különlegesség. Többféle színben kapható, van zöld, vörös, sárga és cirmoslevelű változata is. Kedveltek a szeldeltlevelűek is. Növekedése lassú, koronája ernyőszerűen szétterül. Bármelyik levélszínt is választjuk, a legszebben színeződő őszi növényünk. Tápanyagdús talajba és félárnyékos fekvésbe ültessük. Tűző napon levelei megégnek.

Szeldelt levelű japánjuhar Yashiro Kert - Olimpia Park, Washington USA

Havasszépe - Rhododendron

Azok a csodás, színes, csupavirág bokrok ott a képeket bizony mind azáleák és rhododendronok! Hála a hazai kertészeknek már nálunk is kaphatók belőlük olyan példányok melyek kacagva viselik el a hazai teleket. Nekem egy rózsaszín van :) Őket savanyú földbe és félárnyékos helyre ültessük

[caption id="" align="aligncenter" width="530"]

Rhododendron és azálea kert (Togakuin Temple Tokyo, Japán)

Bazsarózsa, peónia - Peonia

A kalligráfiákon a juharok mellett szereplő gyönyörű virágok bazsarózsák vagy más néven pünkösdi rózsák. Létezik belőlük lágyszárú ami minden évben a rizómáiról újrahajt. A fás bazsarózsa kisebb bokor méretű, virágai illatosak. Az enyém sötétrózsaszín :)

Lágyszárú bazsarózsa (peonysenvy)

400 éves fás bazsarózsa Kína, Taiyuan

Az első rész a koratavaszi japán kertről szól : Legyen Neked Japánkerted I.rész

További ötletekért kövess a facebookon: Kerti Tippek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr228597846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása