Kerti Tippek

Czeróczki Zsuzsa kertészmérnök blogja

Legyen Neked JAPÁN-kerted I. rész NÖVÉNYEK /tavasz/

2015. február 22. 17:21 - Czeróczki Zsuzsa

Minden zöldlelkű szívesen gyönyörködik a japánkert árasztotta harmóniában. Szerintem bármelyikünk lelkesen bólogatna arra a kérdésre, hogy szeretnénk-e olyat otthonra, de alapvetően a következő problémákkal szembesülünk:    1. Problémás a megvalósítás ,    2. Időigényes a fenntartás ;   3. Nem is illik a házunkhoz

Ezzel a cikksorozattal abban szeretnék segíteni Neked hogy hogyan tudod becsempészni a kertedbe a japánkertek árasztotta egyedi hangulatot úgy, hogy az könnyen fenntartható, egyszerűen kivitelezhető, hazai környezeti viszonyokat tűrő és egy általános családi ház hangulatához illő legyen. Az első részben a tavaszi növényekről írok Nektek.

Kyoto, Japán

 Sakura vagy Japán díszcserenye

Japánról mindenki tudja hogy a cseresznyevirágzás nemzeti ünnep, az emberek ilyenkor nem dolgoznak hanem az élet örök körforgását ünneplik a parkokban.  Mi is átvehetnénk ezt a szokást :)  A japán díszcseresznye alacsony fa, tavasszal mesés virágaival kápráztat el minket. Közepes igényű, könnyen nevelhető növény általános kerti viszonyok közé ajánlom

Fotó: Nobuhiro Suhara

 Lilaakác - Wisteria

A háttérképekről ismert lila virágfüggöny a lilaakác. Igen intenzíven növő kúszónövény ezért olyan helyre ültessük ahol kedvére szaladhat. Erős támrendszert igényel! Ha vissza szeretnénk fogni, intenzív metszéssel akár fa is nevelhető belőle. Igényei közepesek.

Idén 145 éves ez a lilaakác fa Ashikaga Virág Kert, Japán

 Tulipánfa -Magnólia

Már nálunk is nagyon népszerű és rengeteg színben kapható. Egzotikus hangulatot árasztanak a csupasz ágakon tündöklő virágai. Szerintem a legszebbek a Magnolia soulongiana (krémes rózsaszín) és a Magnolia kobus (fehér) változatok. A nyári perzselő napot nem kedveli, a levelek megégnek de nem pusztul ki. Savanyú talajba ültessük.

A Magnóliákról még itt is találtok infót: Tulipánfa Liliomfa - ugyanaz vagy különböző?!

Japán kert Washington, USA

Azálea -Rhododendron

A rhododendronoknak vannak lombhullató, lombfakadás előtt virágzó változatai. Ezek a tavaszi japán kertek igazi különlegességei. Már kaphatók a hazai körülményeket is könnyedén tűrő fajok, de ezt mindig külön kérdezzük meg a kertészetben. Félárnyékos helyre, savanyú talajba ültessük.

 

Kertészetünkben megtalálhatod ezeket a növényeket és még sok minden mást is. Hamarosan nyitunk, várunk szeretettel:  Czeróczki Díszfaiskola 

Ötlekért kövess a facebookon: Kerti Tippek

A következő rész: Legyen Neked JAPÁN-kerted! II. rész NÖVÉNYEK /későtavasz/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr698597822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása